Множествената склероза е хронично автоимунно невродегенеративно заболяване, което засяга централната нервна система. При някои хора в хода на лечението е възможна проявата на различни кожни обриви.

 

При наличието на този вид заболяване е засегната миелиновата обвивка на аксоните на главния и гръбначния мозък на човека. В резултат на което се наблюдава демиелинизация и образуване на лезионни участъци в мозъка.


 

Множествената склероза може да протича с много слабо изразена симптоматика или много сериозно да засегне нормалния живот на хората. Характерни за заболяването са мускулната скованост и спазми, замъгленото зрение, проблеми с паметта или концентрацията, както и изтръпването.

 

Целта на лечението на множествената склероза е овладяването на симптомите и развитието на заболяването, в резултат на което се подобрява качеството на живот на пациентите.

 

Заради голямата вариабилност на симптомите при множествена склероза, специалистите предписват различни класове медикаменти, които да се справят със съответната изява на заболяването.

 

Въпреки че кожните симптоми не са характерна изява на множествената склероза, всеки един лекарствен продукт би могъл да доведе до проява на такъв тип нежелана лекарствена реакция.

 

При някои хора терапията може да доведе до кожни оплаквания, като сърбеж, зачервяване или уртикария.

 

Инжектирането на Omalizumab например, може да причини нежелани на мястото на инжектиране като болка, зачервяване, подуване, чувство за изгаряне, понякога могат да се появят и синини.

 

При терапия с Alemtuzumab могат да се наблюдават кожни обриви и сърбеж.

 

Друг медикамент, който може да бъде предписан за облекчаване на симптомите при множествена склероза е Dimethyl fumarate. Този лекарствен продукт намалява възпалението и предотвратява увреждането на нервите. Нежеланите лекарствени реакции, които могат да се наблюдвават включват сърбеж, зачервяване, поява на синини и уртикария.

 

Азатиопринът е друго лекарство за множествена склероза, което може да доведе до дерматологични оплаквания, като обриви.

 

Кортикостероидите, както и антихистаминовите медикаменти също могат да бъдат причина за появата на кожна симптоматика, в хода на леченито на множествена склероза.

 

При появата на нетипични оплаквания след започване на медикаментозна терапия е много важно информирането на лекуващия лекар. Спрямо появилите се оплаквания е възможно модифициране на терапията или прибавянето на друг вид препарати, които да помогнат за справяне със съответните симптоми.

 

Всеки вид терапия се съобразява индивидуално с нуждите на конкретния пациент, засегнат от множествена склероза. Поради тази причина редовните лекарски консултации са силно препоръчителни.

 

Референции:

https://www.medicalnewstoday.com/