Всеки знае как да ползва слънцезащитни кремове, носят се във всякакви форми на плажа и се нанасят почти по цялото тяло. При изграждането на слънцезащитата обаче се забравя една важна зона - устните.

 

В хода на изследване на екип дерматолози от Тексаския университет, стотици плажуващи са запитани дали нанасят защитни кремове върху устните си. Едва 37% от анкетираните предпазват и устните си от вредите на ултравиолетовите лъчи. Останалите остават доста потресени да разберат, че ракът на устните е животозастрашаващ и индуциран от UV лъчи и изглежда по-зле от същия, предизвикан от години пушене на цигари без филтър.


 

UV лъчите са най-рисковият фактор за развитието на рак на кожата – над 90% от всички немеланомови ракови заболявания се развиват поради прекомерно излагане на слънчева светлина без адекватна протекция. Устните не съдържат меланин, което ги прави много по-податливи на тумурогенеза под влиянието на силна слънчева светлина. Също така, силното слънце може да наруши метаболизма на колаген в устните, което причинява по-сбръчкания им вид.

 

Ракът на устната представлява най-разпространената орална форма на рак, отговаряща за над 50% от случаите. Мъжете са много по-застрашени от жените: едва една четвърт от пациентите са от нежния пол. Това се отдава предимно на факта, че дамите ползват множество червила и балсами, които по един или друг начин оказват защита срещу слънчевите лъчи.

NEWS_MORE_BOX

 

Важно е през лятото устните да бъдат поддържани меки, гладки и хидратирани, за да бъдат адекватно защитени от ракови изменения. Важно е продуктите срещу слънчеви изгаряния да бъдат прилагани не само когато е слънчево – UV лъчите могат да проникват и през облаците.

 

Когато се избира балсам за устни, той трябва да е на пчелно-восъчна или парафинова основа. Тези продукти остават по-дълго в сравнение с оцветените балсами, които по принцип нанасят по-тънък слой. Някои от тях са с отбелязан защитен фактор – целесъобразни са тези с фактор над 30.