Какво е акне и колко често то засяга хората

Акнето е най-разпространеното и често срещано кожно заболяване и от него страдат хора от всички раси. То засяга около 85% от тинейджърите и 30% от възрастните, без разлика от пол и националност. В някои случаи човек може да развие акне във втората или третата декада от живота си и това често е голям шок, защото нагласите в обществото са, че пъпките могат да се появяват само в юношеска възраст и ще са си отишли завинаги още преди университета. 

 


Видове акне

Най-общо казано, дерматолозите делят акнето на няколко вида, според проявите му: комедонно, папуло-пустулозно и нодуло-кистично. 


Комедонното акне се характеризира с предимно мазна кожа, с множество отворени и затворени комедони, които ние на обикновен език наричаме черни и бели точки. Това е най-леката форма на акне и тя може да се третира с медицинска или дермокозметика.


Папуло-пустулозното акне е средна към по-тежка форма на акне, нарича се още и полиморфно акне. При него върху мазната кожа преобладават гнойните и подкожни възпалени пъпки, както и черни точки. При тази форма на акне се налага консултация с дерматолог и по негова преценка, освен козметичните продукти, може да се наложи да се взимат и лекарства.


Нодуло-кистичното акне е най-тежката форма на акне, която се характеризира с дълбоки подкожни възли и кисти, които събират секрет, който не излиза на повърхността. Това е и акнето, което се лекува най-трудно и задължително изисква посещение и наблюдение от специалист-дерматолог.


В кои случаи козметиката помага?

Дермокозметиката е предназначена за поддържане на кожа с акне и прекомерно омазняване. Тя е ефективна при леките и средно-тежки форми на акне. В повечето случаи се използват кремове, които намаляват възпалението и регулират омазняването. Но третирането с продукти под формата на лосион против акне, има много предимства за по-добра ефикасност на употребата.


10 причини да използваш лосион против акне

 

  1. Той прониква по-лесно и бързо в кожата, лесно се дозира и така попада на точното място, където се развиват възпалението и бактериите, т.е. може да се прилага като лесна и бърза спот терапия. 
  2. Лосионът против акне е по-добър избор при гнойни пъпки, особено след освобождаване на каналчето от насъбраната материя. Така той върши своята работа в дълбочина, а не само на повърхността на кожата.
  3. Той бързо изчезва в кожата, без да оставя следи веднага след употребата му, с което повечето кремове не могат да се похвалят.
  4. Лосионът върши своята работа доста ефективно, защото регулира себума и едновременни с това унищожава P.acnes (бактерията, свързана с акнето).
  5. Ако имаш комбинирана кожа и не искаш да третираш цялото лице, може да използваш активен лосион само в Т-зоната , където омазняването е повишено. Така ще балансираш омазняването само там, където е необходимо.
  6. Ако лосионът ти против акне има антибактериално действие (като активния лосион Acne Out на biotrade ) може да го използваш при всякакви бактериални инфекции по кожата или дори като дезинфекциращ лосион при наранявания.
  7. При употребата на лосион против акне има по-малка вероятност от запушване на порите, за разлика от някои  кремове. Често във формулите на някои кремове се съдържат съставки, които могат да запушат порите и да причинят повече пъпки, отколкото ти се иска. Затова лосионите против акне са предпочитан избор.
  8. Лесно е да се използва само на проблемните зони, особено ако става дума за единични пъпки в някои дни от месеца. Това е много по-удобно и подходящо като приложение, вместо да го нанасяш на цялото лице.
  9. Лосионът против акне може да се използва след епилация или като афтършейв след бръснене, особено ако кожата ти има склонност към фоликулит. Това са възпалените косъмчета, които често стават на гнойни пъпки, вследствие на бактериално замърсяване. Може да се използва и след епилация, ако кожата ти има склонност към “обръщане” на косъмчета в епилираната зона.
  10. Ако си направил правилен избор с лосион против акне, резултатите ще са много по-бързи и видими, стига да си създадеш навик в грижата за кожата си. 

 

акне2

 

Тези съвети със сигурност ще подкрепят успеха ти в борбата с акнето, но ще си го гарантираш, само ако започнеш от първите три важни правила - правилна диагноза, правилен продукт и твоето постоянство в правилната грижата за кожата ти.