Прекомерното излагане на слънце е познатият рисков фактор за развитие на най-агресивния кожен рак – меланом. Ново проучване установява, че при жените от бялата раса, които са преживели пет или повече тежки слънчеви изгаряния, придружени с появата на мехури, до 20-годишна възраст, рискът от развитие на меланом е с 80% по-висок. 
 
За целта на проучването изследователите анализират данни на жени от бялата раса от регистри на медицински сестри за период от 20 години. 
 
Преди началото на проучването, участниците предоставят информация относно медицинската си история и потенциалните рискови фактори за развитие на кожен рак. Сред тях са: броят бенки по краката, броят слънчеви изгаряния, придружени с появата на мехури между 15 - 20-годишна възраст, както и фамилната анамнеза за кожен рак. 
 
Резултатите сочат също, че жените, които са имали само до пет тежки слънчеви изгаряния в този възрастов период, са с 68% повишен риск от базално-клетъчен карцином и плоскоклетъчен карцином. Изненадващо, при тези, които имат тежки слънчеви изгаряния по-късно в живота, не се наблюдава увеличаване на този риск. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Индивидуалният риск от развитие на меланом е комбинация от генетични фактори, както и такива от околната среда. 
 
Официални данни на проучване от Фондацията за рак на кожата в САЩ сочат, че 42% от хората признават, че имат поне по едно слънчево изгаряне всяка година. 
 
Данните от настоящото проучване са публикувани в Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.