Да изхвърлите шампоана против пърхот, виждайки, че не действа, е най-лесното нещо, което може да направите. Преди да изгубите вяра във всички продукти от този тип обаче е добре да знаете, че липсата на ефект за премахване на пърхота най-често се дължи не на неефективността на шампоана, а на неправилния му избор. За да елиминирате пърхота си, трябва да го третирате с подходящи за вашия случай продукти.

 

Лющенето на скалпа и отделянето на характерните бели люспици е резултат най-често от 3 фактора:


  • Прекомерно изсушаване на кожата на скалпа;
  • Повишена секреция на кожен себум и заселване на кожата на главата с гъбичките от род Malassezia, които се хранят с него и водят до излющване на епидермиса;
  • Увреждане на кожата на скалпа при хронични заболявания като псориазис, екзема и др;

 

Според причините за появата му се разглеждат 3 различни вида пърхот. За съжаление, универсален шампоан, премахващ всеки от тях, няма. Затова, вместо да се отказвате от борбата, сменете шампоана.

 

Правете обаче информиран избор на база на спецификите на пърхота и причините за появата му.

 

Сухият пърхот е резултат от недостатъчното овлажняване на скалпа. Той се разпознава много лесно, защото люспиците са по-дребни, разтрошават се лесно и не остават следи по дрехата след изтупването им с ръка. Сухият пърхот се среща най-често през зимата, като последствие от характерните климатични условия, водещи до пресушаване на скалпа. Горещите душове допълнително влошават проблема. Най-голямата грешка обаче е, че за справяне с проблема много хора разчитат на шампоани против пърхот, които на практика са напълно неефективни при такива обстоятелства. Балансирането на хранителния режим и ползването на активно овлажняващи кожата на главата средства е най-удачното решение за премагване на сух пърхот.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Влажният пърхот също се разпознава лесно. Люспиците му са по-едри, спластени и влажни. Често е придружен от силен сърбеж на скалпа. Влажният пърхот е резултат от повишена секреция на себум и заселване на скалпа с гъбички, които се хранят с него и отдепят продукти, дразнещи кожата и предизвикващи характерния сърбеж. Стандартните шампоани против пърхот са ефективни основно при влажен пърхот. Те действат в 2 аспекта – за регулиране на себумната секреция или за директно унищожаване на гъбичките. Затова ползването на специфичните и добре познати шампоани против пърхот е оправдано най-вече при влажен пърхот.

 

Третият тип пърхот е резултат от общи изменения в структурата на кожата при хронични дерматологични заболявания като псориазис, екзема и др. В тези случаи пърхотът е резултат от прекалено бърз растеж и излющване на епидермалните клетки или от пресушаването им. Характерно е, че този тип пърхот е целогодишен, като през есента и  зимата просто се обостря. За овладяване на проблема стандартните шампоани против пърхот също не биха били ефективни, просто защото не неутрализират тези подлежащи причина за появата му.

 

Защо се е появил пърхотът и какъв тип е са основните критерии при избора на шампоан за овладяването му. Ако той се окаже неефективен, най-вероятно е предназначен за друг тип пърхот.