Черните точки са неприятни, упорити и често влияят на самочувствието. За да се справим с тях обаче, първо трябва да разберем защо се появят и чак тогава ще знаем как да предотвратим портовната им поява.


Знаем, че никой не е застрахован от черни точки, но хората с мазна кожа са по-предразположени към появата им, припомнят от Нealthline


Какво представляват черните точки?


Medical News Today определя черните точки като малки лезии, които се появяват на лицето и шията. Черните точки са клинично известни като отворени комедони, а името си „черни точки“ получават, защото потъмняват засегнатата повърхност на кожата.


Защо се появяват?

Най-често хората смятат, че приемането на прекомерно количество захарна или мазна храна са най-често срещаните рискови фактори за появата на черни точки и акне. Това обаче не е съвсем така. Състоянието се причинява от свръхактивни маслени жлези в кожата, които запушват порите на кожата със стари кожни клетки и мазнина.


По-специално, черните точки се появяват, когато кожните пори са задръстени с масло, бактерии и мъртви кожни клетки. Тъмният цвят е от мъртвите кожни клетки, бактерии и замърсяване, които реагират с кислорода, когато материята се изтласка през космения фоликул (по WebMD).
Факторите, които задействат черни точки


Пубертет

По време на юношеството маслените жлези (мастните жлези) около космените фоликули стават по-широки. В резултат на това производството на масло се увеличава и каналите около космения фоликул се задръстват с масло и се появяват черните точки.


Хормоните

Хормоните също играят роля в появата на черните точки. Според изследвания, високите нива на андрогени предизвикват високо производство на омазняване от маслената жлеза. Андрогените се произвеждат в мастните клетки, яйчниците и надбъбречните жлези и твърде много андрогени могат да доведат до запълване на фоликулите от бактерия, произвеждаща акне, което води до черни точки или други форми на акне.


Генетика

Гените играят роля в това колко лесно се запушват порите на кожата. Някои хора могат да имат генетична склонност да произвеждат мъртви кожни клетки в излишък, което може да запуши порите и да причини черни точки.


Менструация

Хормоните продължават да се променят през менструалния цикъл на жената - период, в който също се наблюдава спад в нивата на естроген и прогестерон. В този период мастните жлези отделят мазни вещества, които овлажняват кожата. Но прекаленото много секреция на масло може да доведе до задръстени пори и разкъсване на кожата.

 

Емоционално напрежение

Емоционалният стрес сам по себе си не предизвиква черни точки и влошаване на акнето. Според Dermalogica, експертите тепърва трябва да работят в посока на това твърдение, но знаем, че човек с акне преминава през много стрес и тревоги, което от своя страна кара маслените жлези да произвеждат повече масло.

 

Определени храни

Проучвания показват, че млечните продукти и храни, които отделят твърде много глюкоза, могат да предизвикат черни точки. Глюкозата стимулира панкреаса да отделя инсулин, който транспортира захар до другите части на тялото. Твърде много инсулин обаче може да задейства маслените жлези да произвеждат повече масло, като по този начин увеличава риска от черни точки.

 

Как да се справим с черните точки?

Каквото и да предприемем, най-важното е да не стискаме точките и неравностите по кожата си.


Често дерматолозите препоръчват използването на естествени терапии, които помагат за намаляване на възпалението. Те включват маска за лице със зелен чай, с куркума и др.


Заедно с това, се препоръчва консумирането на антиоксидантни храни, които се борят с възпалението. Ако черните точки не реагират на тези методи, е добре да потърсим съвета на дерматолог.

 

Източник: Мoms.com.