Акнето по рамената може да възникне поради много причини. Тогава тялото започва да се бори с него и в резултат се образуват червени подутини. Понякога тези подутини са пълни с гной.

 

Тези ситни пъпчици може да се появят заради хормонален дисбаланс, много често в пубертета.


 

Хигиената е също много важен фактор. Ако не се оказва подходяща грижа за кожата, е много вероятно да се появяват повече пъпки. Когато кожата не се ексфолира, по нея се натрупва мъртва кожа, която причинява появата на пъпки. Ако пък се използва продукт, който запушва порите, ще се увеличат проблемите с кожата.


Зоната трябва да се поддържа чиста, без да се измива прекалено много, тъй като прекомерното измиване може да причини дразнене и това допълнително да влоши състоянието на пъпката - става значително по-червена или подута. 

 

Носенето на стегнати и прилепнали дрехи също причинява акне по рамената. Това се дължи на факта, че тесните дрехи задържат потта върху кожата. Изкуствените материи на дрехите причиняват изпотяване и задържане на влага в кожата, което води до появата и разпространението на бактерии.
 

Как може да се намали появата на акне по рамената? Използването на лосиони или кремове, съдържащи салицилова киселина, изчистват акнето. Те обаче не бива да се използват прекалено дълго, защото може да доведат до изсушаване на кожата.

 

Пъпките не бива и да се стискат, защото това може да увеличи дразненето и в крайна сметка да се образуват белези.

 

Има някои начини за предотвратяване на акнето по рамената. Сред тях са: измиване на кожата след физическа активност, редовно посещение на козметик или дерматолог при необходимост, избягване употребата на прекалено овлажняващи продукти, богати на масла.


Трябва да се знае, че по принцип акнето по рамената може да не е просто наличие на пъпки, а състояние на кожата. Такова е Keratosis pilaris, което се проявявя като малки подутини с розов цвят на кожата около тях. Причинява се от прекомерния кератин, който запушва космените фоликули.

 

Стафилококовите инфекции също причиняват акне по раменете. Това е сериозна инфекция, която трябва да се лекува от медицински специалист.