Безспорно, тъмните кръгове под очите са доста неприятен проблем, справянето, с който не е лесно.
 
Случвало ли ви се е да отидете на работа и колегите да ви попитат дали сте болни и дали сте спали добре? Как и защо точно се образуват тъмните кръгове под очите? 
 
Оказва се, че си има обяснение за по-тъмния дори леко лилав цвят на кожата около очите. Ако погледнем китките си например вените ни изглеждат сини, въпреки че кръвта ни е червена. Това е така заради специфичното отразяване на светлината през кожата и кръвоносните ни съдове.
 
Зоната около очите изглежда по-тъмна, тъй като кожата там е по-тънка и има по-малко мазнини. Това предполага и, че по-малките кръвоносни съдове са по-видими.
 
Хората с по-тъмен цвят на кожата произвеждат повече от пигмента, наречен меланин в кожата си и понякога при тях се наблюдава свръхпигментация под очите. Състоянието е по-известно като периорбитална хиперпигментация.
NEWS_MORE_BOX
 
 
И така, на базата на плътността на кожата и генетичните фактори, които са заложени в организма ни, може да се родим с тъмни кръгове под очите, но определено има неща, които могат да влошат състоянието.
 
Хората обикновено отдават появата на тъмните кръгове на умората и е възможно наистина да има някаква връзка между двете. Когато сме уморени или под стрес, тялото ни произвежда по-големи количества от хормона, наречен кортизол, за да осигури на кръвния поток повече глюкоза, която да ни даде енергия.
 
С времето кортизолът свива някои кръвоносни съдове и разширява други. Това означава, че в даден момент кръвоносните съдове под очите ни са по-големи от останалите и така се образуват тъмните кръгове.
 
Вижте още за това как се образуват тъмните кръгове под очите във видеото: