Грижата за кожата е важен елемент от ежедневието ни, който допринася за превенция на бръчките и забавяне на процесите на стареенеХиалуроновата киселина е ценна съставка в грижата за кожата. Тя допринася за поддържане на добра хидратация на кожата, тъй като осигурява запълване на пространствата между клетките и така служи за градивен елемент в структурата на кожата. Освен това, хиалуроновата киселина е способна да защити кожата от действието на външни агресивни фактори и да осигури заздравяването на разраняванията. Ето защо тя е ключова съставка в кремовете, които се прилагат за заздравяване на рани.

 

Хиалуроновата киселина е ценнен елемент в синтезата на колаген, който отговаря за тонуса и еластичността на кожата. Той допринася за намаляване на производството на ензими, наречени металопротеинази, които го разграждат. Хиалуроновата киселина е отлично средство за подмладяване на кожата и затова се използва като градивна съставка в множество формули срещу бръчки - козметични продукти, дневни кремове, серуми и дори грижа за околоочния контур.


 

Тази ценна молекула съществува в две форми, които се различават както по начина си на проникване в кожата, така и по ефектите, които имат върху нея. Едната е с висока молекулна маса - тя не прониква дълбоко в кожата, но задържа хидратацията на повърхността, има подхранващо действие и подобрява еластичността. Важно е да се погрижим за бръчките още при ранната им поява, за да запазим младостта и сияйността на кожата по-дълго време. Нискомолекулната хиалуронова киселина прониква в дълбочина в слоевете на епидермиса, подхранва и хидратира ефективно, с което противодейства на процесите на стареене. Някои козметични продукти съдържат и двата вида хиалуронова киселина, за да се осигури по-висока ефективност на приложението.

 

Въпреки че кремовете и серумите проникват в повърхностните слоеве на кожата, те не могат да достигнат до дермата, за да я подхранят в дълбочина. Ето защо, като част от грижата за кожата, е важно да приемаме хранителни добавки с хиалуронова киселина. По този начин се противодейства на естествената загуба на тази киселина от огранизма и се намаляват признаците на стареене.

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/beaute-et-soins-g158/Fiche.aspx?doc=acide-hyaluronique-bienfaits-soins