Гризането на ноктите е вреден навик, който се прави, когато човек е подложен на емоционален или психически стрес или тревожност. Специалисти препоръчват това да се избягва, тъй като може да бъде изключително вредно за здравето на тялото. Хапането на ноктите обикновено не причинява трайни увреждания, но има редица недостатъци.

 

На първо място, специалистите изтъкват, че под ноктите се намират множество микроби. Дори ръцете да се мият често, е невъзможно да се премахне всичко само с измиване. При гризане те попадат в тялото и шансовете за разпространение на инфекции и микроби значително се повишава.Повишен е и рискът от паронихия, инфекция на нокътя. Симптомите на парохиния включват болка, зачервяване, и подуване. Освен това гризаните нокти могат да изглеждат по необичен начин, тъй като тъканите под тях е възможно да са повредени. В резултат ноктите могат да спрат да растат по начина, по който трябва. 


Като втора много важна причина да не се хапят ноктите, експертите изтъкват, че това е много вредно и за здравето на зъбите. Според тях редовното гризане на ноктите може да доведе до преместване на зъбите от мястото им, което в един момент да доведе до неотложно поставяне на скоби. Гризането също може да бъде причина за счупване на зъб или увреждане на зъбния емайл. В допълнение, микробите, намиращи се под ноктите, могат също инфектират венците или да предизвикат дразнене. Бактериите могат да са причина и за поява на лош дъх в устната кухина.

 

Гризането на ноктите може да причини също врастване на нокътя под кожата на пръстите, което да доведе до подуване, инфекция и да се изиска дори оперативна намеса.


Ако ноктите са лакирани, има шанс и от токсично отравяне. Лаковете за нокти съдържат много токсини и химикали, които могат да бъдат вредни при поглъщане. 


Отказването от гризането на ноктите може да стане посредством някои начини. Един от тях е поддържане на къси нокти. Друг начин е чрез нанасяне на горчив заздравител за нокти с горчив вкус. Не на последно място е и намиране на занимания на ръцете и устата.