Макар понякога да е много изкушаващо, изстискването на пъпка не е препоръчително, тъй като това прави кожата по-податлива на инфекции. В кои случаи е особено важно да държим ръцете си настрана?
 

Черни точки

За радост, тези точки не са червени и възпалени, но това не означава, че не са пречка за красотата на лицето, особено ако едно малко място е осеяно с повече.
 
Черните точки се образуват след като порите се запушват с мазнина и замърсявания. Разликата от пъпките с гнойни връхчета е, че при тях мазнината се окислява. Те се намират на повърхността на кожата и запушалките им са изложени на въздействието на кислорода. Това е и причината за характерния за тях черен, кафеникав или дори тъмнозеленикав отенък. 
 
Въпреки че изстискването им изглежда лесно решение да се премахнат, то причинява увреждане на кожата. Така бактериите попадат по-надълбоко като по този начин травмират кожата
 
За отстраняването на черните точки без прилагане на натиск, е препоръчително да се използва ексфолиращо почистващо средство. 
 

Кистозно акне

Тези пъпки се появяват "издълбоко" в кожата, като образуват червена и чувствителна подутина. Те, освен че са болезнени, са и много по-трудни за лечение.
NEWS_MORE_BOX
 
Възпалението, което придружава акнето, може да попречи на процесите на излекуване и често води до трайни белези, които не могат да се премахнат. 
 
Кистата се развива толкова надълбоко под кожата, че при опит да се изстиска, дори не можем да я докоснем. Резултатът е възпалена подутина, която не е възможно да се прикрие дори с грим. 
 
Вместо да се човърка пъпката е препоръчително да се проведе консултация с дерматолог, който да назначи адекватна терапия и спаси кожата от появата на неприятни белези.