Тъй като ноктите „говорят“ много за самите нас и здравословното ни състояние, нормално е всеки да се стреми да полага необходимите грижи за тях.


Самите нокти представляват твърда повърхност, съставена от плътен слой епидермални клетки, от които е изградена и кожата. Тези клетки са „пълни“ с протеина кератин. Доказано е, че ноктите на мъжете растат по-бързо от тези на жените.


Също както кожата, ноктите имат нужда от кислород, за да бъдат здрави. Кератинът позволява на водата да проникне през тях.


Различни проблеми, свързани с тях, като чупене и смяна на цвета, могат да бъдат признак за здравословни смущения. Жълтите нокти обикновено са симптом на псориазис или гъбична инфекция. Вероятно е този цвят да бъде и знак за белодробни заболявания или пушене.


В повечето случаи обаче жълтите нокти са резултат от оцветяване, което се дължи на някои химични вещества, които се съдържат в лака за нокти, например.


Той търпи развитие в продължение на векове, благодарение на научни разработки. Повечето от продуктите, предлагани днес на пазара, не са токсични. Те съдържат главно химически вещества, които спомагат за по-лесно нанасяне, бързо изсъхване, блясък, както и по-дълготраен ефект.


В последните години на пазара се предлагат лакове за нокти, на водна основа. Новата формула е предназначена главно за потребителите, които са чувствителни към някои от съставките, намиращи се в обикновените продукти.

 

 


NEWS_MORE_BOX

 

Когато ноктите пожълтяват вследствие на лака, то обикновено се дължи на някои пигменти, съдържащи се в него, които биват абсорбирани от нокътя. Нюанси на червено, светло розово, до винено, са цветовете, които най-често оцветяват нокътната плочка.


Повечето лакове съдържат пигменти, които включват в състава си някои химически вещества, познати като "ръжда". Това е така, защото повечето от производителите използват железни оксиди.


Тъй като кератинът в ноктите има свойството да абсорбира течности, ноктите абсорбират железните оксиди. Като резултат нокътната плочка придобива жълтеникаво или кафеникаво оцветяване, дори и след като лакът вече е отстранен.


Може ли основата за нокти да помогне? Основната причина, поради която тя бива поставяна, е за да се изравни максимално повърхността, преди нанасяне на лака. В някои случаи обаче те биха могли да намалят или предотвратят пожълтяването. Това зависи главно от качеството на продукта.