Кожата около очите е изключително деликатна, което означава, че изсушаването ѝ може да доведе до дразнене и зачервяване. Състоянието ѝ може да бъде с различна тежест, което определя и избора на лечение. Установяването на причината е от ключово значение за адекватното разрешаване на проблема. 
 

Какво може да причини изсушаване на кожата в областта около очите?

 
Дерматологични нарушения
  • Слънчево изгаряне. Всяко прекомерно излагане на вредните ултравиолетови лъчи може да причини от леки до тежки изгаряния на кожата около очите. Такова изгаряне може да се получи и вследствие на излагане на солариум.
  • Блефарит. Това състояние води до възпаление и на клепачите, а кожата става суха и люстепста. Причина за развитието му може да бъде розацея, себореен дерматит или бактериални инфекции в областта на лицето.
  • Периорален дерматит. Това заболяване обикновено засяга възрастните жени и може да се разпространи в областите около устата и носа. Представлява кожен обрив, който най-често се дължи на лоша хигиена.
  • Екзема. Тя също може да засегне зоната около очите, включително и клепачите. Атопичният дерматит може да причини лющене на кожата, а също така и сухота.
NEWS_MORE_BOX
 
Климатични условия
 
Сухата кожа около очите може да бъде следствие както на влага, така и на горещина. В допълнение, всички екстремни климатични условия или внезапни климатични промени могат да влошат сухата кожа около очите. 
 
Стрес на кожата около очите
 
Той може да се причинен от прекомерно триене на кожата или нанасяне на грим. Това често се случва след употреба на четки за грим, които са замърсени с бактерии. Същото се отнася и за спиралата, очната линия или нанасянето на коректор.