Когато кожата на пръстите започне да се бели, е вероятно то да бъде придружено и от други кожни проблеми като сърбеж, сухота и дори обрив. Кои са причините за беленето на кожата и кога трябва да се посети лекар?

 

Честото миене на ръцете със сапун може да причини напукване кожата на ръцете заради сухотата. Докато честото измиване на ръцете е важно за намаляване разпространението на вредни бактерии и микроби, използването на сапун премахва защитните масла на кожата. В резултат кожата не може да задържи влагата и се причинява сухота и белене. На хората с подобни проблеми се препоръчва да мият ръцете си само в необходимост, а след това да нанасят овлажнител.Външната среда също може повлияе върху състоянието на кожата. Сухите атмосферни условия могат да изсушат кожата, причинявайки нейното напукване, сухота и белене. Това може да се случи при сухо зимно време, когато температурите са достатъчно високи, за да не се носят ръкавици на открито.


Има и по-сериозни състояния, които могат да доведат до сухота на ръцете, а в по-тежки случаи и до белене на кожата. Такова състояние е екземата на ръцете. Екземата се причинява най-често от контакт с алерген или дразнител.

 

Псориазисът е друго състояние на кожата, което причинява зачервени и възпалени петна по кожата. По-често се среща на лактите, коленете, скалпа, но може да се появи навсякъде по тялото. То е автоимунно заболяване. Счита се, че не е заразно. Състоянието може да се влоши от външни фактори като наранявания, диета, стрес и други.

 

Алергичен контактен дерматит пък възниква, когато кожата има досег до дразнител или алерген. В резултат тя се раздразва и е възможно да се напука, а дори и да започне да се бели.

 

Кога да се посети лекар? Повечето случаи на сухота и белене на кожата са леки и могат да бъдат облекчени лесно в домашни условия. Трябва да се нанасят овлажнители и да се избягва контактът с дразнители. Състоянията, които обаче са причинени от медицински състояния, трябва да бъдат диагностицирани от лекар. Ако се забележат признаци на инфекция, сухота и белене в продължителност над 2 седмици, които не се повлияват у дома, трябва да се направи консултация с лекар.