Един от сигурните признаци, че сме започнали да остаряваме, е идентифицирането на поредния бял косъм. Какво обаче се случва, за да загуби косата своя цвят?
 
По време на скорошно проучване генетици изследват ДНК на повече от 6000 души и установяват специфични гени, които влияят на процеси като плешивостта, къдравата коса, гъстотата на брадата сред мъжете и дори формата на веждите
 
Откритието, което привлича вниманието най-силно, е конкретна вариация на гена IRF4, която се отнася към периода на побеляване на косата. Това откритие може да помогне на изследователите да разработят продукти, които да забавят процеса или да го ускорят. 
 
Преди косата да се покаже от скалпа, тя е напълно бяла. Тя получава своя цвят от химически вещества – по-специално, от група пигментни молекули, познати като меланин. Те определят още и цвета на кожата и очите
 
Що се отнася до косата, има еумеланин, на който се дължат тъмните цветове, и феомеланин, „произвеждащ“ светлите. Пропорцията на тези два вида определя цвета на косата
 
Начинът, по който цветът попада в белия по начало косъм, зависи от космените фоликули. Всеки фоликул в скалпа съдържа клетки, познати като „меланоцити“, които образуват меланин. Докато косата расте във фоликула, меланоцитите „инжектират“ меланинови пигменти в клетките на косъма, съдържащи кератин. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Така, докато косата расте, тя получава своя естествен оттенък. С течение на времето обаче, меланоцитите започват да формират все по-малки количества пигмент, което води до посивяване на косата. 
 
Учените установяват още, че, когато остаряваме, космените фоликули започват да образуват водороден пероксид – същото вещество, което използваме, за да изсветлим косата. 
 
Повече за процесите, свързани с побеляването на косата, можем да научим от видеото