С напредване на възрастта и ускоряване на процесите на стареене се наблюдават значителни промени в косата - тя губи своя естествен цвят, плътност и обем. Наблюдават се изменения в структурата на косъма - количеството на пигментите се понижава и влакната, изграждащи косъма, изтъняват. По този причина косата става по-фина, крехка, склонна към накъсване, губи плътността си и придобива сивкаво-бял цвят. Също така, голяма част от космените фоликули губят активността си и не произвеждат нови косми, които води до косопад и алопеция. Белите коси са най-характерната изява на процесите на стареене на косата.

 

Нейният цвят се дължи на естественото наличие на пигмента меланин, който се произвежда в космените фоликули, откъдето расте и косъмът. С напредване на възрастта фоликулите започват да отделят все по-малко количество меланин, което променя оцветяването на косата. Белите коси се появяват обикновено след 30-годишна възраст. Друго характерно изменение, което се наблюдава при напредване на възрастта, е нарушението на жизнения цикъл на космените фоликули. Косъмът има естествен цикъл, в който се редуват фаззи на растеж, почивка и отпадане, след които се заменя от появата на нов косъм.


 

В млада възраст фазата на отпадане предължава между 2 до 7 години, но с напредване на възрастта тази фаза става по-къса и скоростта на растеж значително намалява. По този начин влакната, изграждащи косъма, губят плътността и дължината си. Най-честият тип косопад с напредване на възрастта е андрогенният, който се среща както при жени, така и при мъже. Водещите причини са генетичната предразположеност и хормоналните промени. Тези фактори водят до постепенно изтъняване на косъма и загуба на активноста на космените фоликули, което предизвиква загуба на плътност, нарушения в растежа и издърпване на предната линия на косата назад.

 

Освен това, косопадът в по-напреднала възраст може да се дължи на наличието на придружаващи заболявания или прием на някои терапевтични средства. Такива са:

  • Антикоагуланти;
  • Лекарства за контрол на холестерола;
  • Антиепилептични средства;
  • Лекарства за лечение на сърдечносъдови заболявания;
  • Антидепресанти;
  • Средства за лечение на артрит;
  • Терапии срещу Паркинсон;
  • Медикаменти за лечение на язви.

Начинът на живот и хранене има ключово значение за подържане на здравето на косата и може да доведе до ускоряване на процесите на стареене. Небалансираното хранене води до недостатъчно доставяне на хранителни вещества до косъма, което е предрзаполагащ фактор за косопад. Стресът е друг фактор, който благоприятства появата на бели коси и загуба на плътност на косата. 

 

Ето защо на та зи възраст е важно да се приемат храни, богати на витамин В и D, както и на протеини, минерали, цинк и желязо, за да се поддържа оптимално здраве на косата. Тези хранителни вещества се съдържат в храни като зеленолистни зеленчуци, плодове, бяла риба, варива и ядки. През този етап от живота е важно да се избягва дразнене на скалпа, който става все по-чувствителен. Ето защо трябва да се използват шампоани, подходящи за типа коса, с нежна формула, които да се нанасят с масажни движения, за да се стимулира кръвоснабдяването. Освен това, прилагането на маски и подхранващи кремове за коса също може да допринесе за възстановяване на обема и улесняване на стилизирането.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/dermatologia/como-cuidar-pelo-tercera-edad_7627