Косопадът през есенния сезон е налице най-често поради щетите, причинени през лятото – прекомерно излагане на слънце и топлина, излагане на хлор в басейните и солена вода в морето.

 

Като резултат, в края на лятото и началото на есента косата може да бъде по-чуплива, суха и склонна към накъсване. За щастие, това е само временно. Въпреки това, има някои начини, с които може да се предотврати косопадът.


 

Какви грижи трябва да се положат през есенния сезон за гъста, здрава и силна коса?  


В началото на сезона, още през месец септември, терапията за коса трябва да започне с подстрижка. Така се премахват нацъфтелите и сухи краища, които не придават добър вид на цялостната визия на косата. Затова дори премахване на връхчетата на косата би било от полза.


През есента трябва да се започне използването на продукти, които са създадени против косопад, но и за стимулиране растежа на косата. Жените със сухи коси пък в допълнение трябва да използват хидратиращи продукти за коса – шампоани, балсами и масла, които да овлажняват цялата коса и най-вече краищата.


Може да се правят и процедури за коса – нанасяне на маски, които да ускорят растежа и да предотвратят падането на косата. Много лесен и ефективен начин е ежеседмичното заливане на косата с чай от коприва непосредствено след изкъпване. Свежите листа на копривата са източник на витамин А, B, D, E, K, желязо, калий, цинк, магнезий, мед, хлорофил и още куп други минерали. За допълнителни ползи чаят може да се приема и вътрешно.

 

През есента трябва да се обърне внимание и на храненето. Общо правило е храната да бъде добре балансирана, така че да се приемат достатъчно хранителни вещества, които ще се отразят благоприятно  не само на цялостното здраве, но и на косата и кожата дори. Трябва да се консумират храни, които са богати на мастни киселини като авокадо, бадеми, сьомга и т.н. Важно е да се отбележи, че тук не става въпрос за здравословно хранене, а за консумирането на храни, които да допринесат за предотвратяването на косопада през есента.