Интересен факт е, че гримът е използван първоначално от мъже – това били вождовете и жреците и при тях макиажът е имал ритуално предназначение. Египтяните също не използвали грима за разкрасителни процедури, а чрез него смятали, че гонят злите духове. През Ренесанса в гримовете се влагала отрова, когато целта била убийство на някой от по-висшата класа. А през XVII век често макиажът се използвал за прикриване на нечистоплътието.


Към днешна дата приложенеито на макиажа е основно като козметично средство за разкрасяване. Но паралелно с позитивите, при неправилно използване и замърсяване с различни болестотворни микроорганизми нараства и възможността от инфекция на третираното място.


Продуктите за очи имат по-кратък срок на годност от други козметични средства, като специалистите препоръчват спиралата да се сменя на всеки три месеца. Освен това да се използват накрайници, които да се измиват, а не да се връщат обратно във флакона. Изключително погрешна практика е засъхналите спирали да се разреждат с вода и така употребата им да се удължава.Тестерите в магазините крият най-висок риск. Ако все пак желаете да тествате продукт, то това трябва да бъде само в случай, че се използват тампони за еднократна употреба, с които да бъде нанесен той.


В случай, че имаме херпесна инфекция на устните или конюнктивит използването на гримове се преустановява, за да не замърсим продукта. Освен това някои гримове могат допълнително да раздразнят възпаленото място.

 

Четките и тампоните за многократна употреба трябва да се дезинфекцират след всяко използване, а при натрупване на повече грим по четката, той трябва да се изтръсква, а не да се издухва.


Ако други хора използват гримовете Ви това трябва да става отново с тампони за еднократа употреба, а в случай, че става дума за молив за очи или устни – след употреба те да се подострят. 


Гримовете трябва да се съхраняват добре затворени. Преди употреба ръцете предварително трябва да се измиват старателно. При промяна в цвета или миризмата на гримовете трябва да се преустанови употребата им.


Според проучване сред група жени 25% от анкетираните са заявили, че пазят спиралата си за период до една година, въпреки предупрежденията на здравни и козметични експерти, които съветват да бъдат сменяни на всеки три месеца. Приблизително 10% от жените продължават да употребяват червилата си повече от три години, което е две години след изтичането на срока им.


Библиография:
XI Национална конференция по Превантивна медицина, 6-8 ноевмри, 2019г.