Ексфолирането е процес на премахване на мъртвите кожни клетки от повърхността на кожата с помощта на пособие за ексфолиране или абразивно вещество. Мъртвите клетки се отделят от кожата по естествен път на всеки 30 дни, за да се образуват на тяхно място нови. Понякога част от тях остават и се натрупват, което може да доведе до сухота или запушени пори. Ексфолирането може да помогне за предотвратяване на тези проблеми.

 

Защо ексфолирането е полезно кожата?


 

Ексфолирането може да подобри външния вид на кожата по няколко начина. Според Американската академия по дерматология, ексфолирането може да й придаде по-свеж вид и да подобри ефективността на локалните продукти за грижа за кожата, като засили абсорбцията.

 

Редовното ексфолиране също може да помогне против запушване на порите, което води до по-малко акне.

 

В дългосрочен план ексфолирането може да увеличи производството на колаген. Колагенът е ключов за блестящата, жизнена кожа протеин. Той подобрява еластичността й, свеждайки до минимум фините бръчки и отпускането.

 

Механично ексфолиране

 

Всеки ексфолиращ продукт или метод, който изисква ръчно търкане или триене, е известен като механичен ексфолиант. Това ексфолиране е много достъпно: за целта е достатъчна муселинова кърпа или домашен скраб. В случай, че се подходи неправилно, би могло да раздразни кожата и да доведе до загуба на влажност. В този случай прилагането на овлажняващо масло или серум помага за облекчение на дразненето и задържане на влагата. Подходящи за ръчно ексфолиране са почистващите ексфолианти, ексфолиращи ръкавици, сухи четки, луфи, пемза и микроигли.

 

Домашен ексфолиант

 

Захарта и млякото съдържат киселини, които могат да помогнат за ексфолиране на кожата. Когато се използва локално, утайката от кафе има защитно антиоксидантно действие и може да подобри производството на колаген. Според проучвания медът от манука действа добре за заздравяването на рани.

 

Ексфолиант за лице „Кафе лате“

½ чаша утайка от кафе

1 чаша кафява захар

2 ч.ч. мляко

1 ч.л. пчелен мед

 

Добавете всички съставки в херметически затворен съд и разбъркайте добре. Внимателно напръскайте лицето с вода. Разстелете сместа върху лицето и шията, като избягвате зоната около очите. Намокрете ръцете и внимателно втрийте в кожата с кръгови движения за около 3-4 миниути. Изплакнете с хладка вода и подсушете. Съхранявайте сместа в хладилника.

 

Ексфолиант за тяло с кафява захар

½ чаша кокосово масло

¼ чаша мед

½ чаша кафява захар

3 с.л. фини овесени ядки

 

Разбъркайте кокосовото масло и меда. Добавете кафявата захар и овесените ядки. Разбъркайте, докато се получи гъста каша. След като намокрите кожата, леко разтрийте сместа по тялото. Изплакнете и подсушете.

 

Кога трябва да ексфолирам?

 

Всичко се свежда до личните предпочитания и ежедневието. Когато кожата изглежда изтощена сутрин, ексфолирането може да бъде от полза. Ексфолирането през нощта може да помогне за премахване на остатъците от грим и замърсяване.

 

Ако използвате лекарствен продукт за определено кожно заболяване, трябва да се остави време между прилагането му и ексфолирането. Избягвайте ексфолирането, ако имате порязвания или отворени рани по кожата.

 

Колко често да ексфолирам?

 

При мазна кожа ексфолирането може да се прави ежедневно, през ден или по-рядко. За всички останали типове кожа е достатъчно да се прави един или два пъти седмично.

 

Източници:

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/meaning-of-exfoliating

https://www.aad.org/media/news-releases/evaluate-before-you-exfoliate

https://www.healthline.com/nutrition/manuka-honey-uses-benefits