Кожата естествено елиминира мъртвите клетки, за да може да осигури пространство за новите клетки, които ще се развият, в рамките на период от 28 дни. В някои случаи увредените и мъртви клетки не се отделят напълно, което може да доведе до запушване на порите, изсушаване на кожата и намаляване на нейнат сияйност и здрав вид. Ексфолирането е процес, при който се елиминират мъртвите клетки по повърхността на кожата. За тази цел могат да се използват различни продукти и видове ексфолиране:

 • Механичното ексфолиране осигурява нежно елиминиране на мъртвите клетки от повърхността на кожата чрез движения. Някои от продуктите, предназначени за осъществяване на този вид ексфолиация, могат да се прилагат и в домашни условия.
   
 • Химичното ексфолиране, наречено още химически пилинг, се извършва чрез приложение на киселини, които нарушават структурите, които осигуряват връзката между клетките на кожата. Могат да се използват различни видове киселини - гликолова, млечна или салицилова. Въпреки че концентрациите на активните вещества в козметичните продукти, предназначени за домашна употреба, обикновено са ниски, понякога тези киселини могат да предизвикат нежелани реакции при пациенти с чувствителна кожа, атопичен дерматит или други раздразнения.
   
 • Ензимно ексфолиране, което е вид химически пилинг, който е с по-нежно действие от този, който се извършва чрез приложение на киселини. В този случаи се използват ензими - молекули, които се съдържат естествено в плодовете. Те разграждат кератина - протеин, който се среща в мъртвите клетки на кожата.

 

Нанасянето на ексфолиращи продукти трябва да се осъществява с нежни кръгови движения в рамките на няколко минути. По-голямата част от козмечтичните средства се отмиват с вода и са с кремообразна или гелообразна формула. Важно е да се избягва приложение по чувствителните зони, каквито са околоочният контур, участъците около устните, шията и деколтето. Освен за кожата на лицето, ексфолирането има ценно действие за кожата на гърба, лактите, краката и ходилата, тъй като там също се натрупват повече мъркви клетки. Въпреки това, тези клетки имат важно за здравето на кожата действие и трябва да избягваме прекомерното ексфолиране:


 

 • Натрупването на мъртви клетки по повърхността на кожата позволява формирането на защитна бариера, която предпазва кожата от вредни въздействия.
   
 • При елиминиране на зрелите клетки, ние премахваме и отлаганията на протеина флагрин, който се съдържа естествено в кожата. Той има важно значение за хидратацията и превенцията на атопичен дерматит. Освен това, флагринът осигурува защита от въздействието на климата и патогенните микроорганизми.

 

Колко често да ексфолираме кожата?

 • Сухата кожа има нужда от ексфолиране само веднъж седмично.
   
 • Чувствителната кожа изисква приложение на продукти с нежна формула и по-краткотрайно задържане на ексфолианта върху кожата.
   
 • При смесена кожа се препоръчва ексфолиране един или два пъти седмично.
   
 • При мазна кожа и акне може да се прилага ежедневно ексфолиант върху централните зони на кожата, които не са засегнати от акне, освен ако продуктите не са високо концентрирани. В някои случаи прекомерното ексфолиране води до компенсаторно произвоство на себум от клетките, което може да влоши акнето.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/dermatologia/como-exfoliar-piel-cara-cada-cuanto-hacerlo_5025