Кератинът е ключов градивен елемент в тялото. Той има важно значение за здравето на косата и именно затова е от голямо значение да го включваме в ежедневната грижа за коса. Съществуват две форми на кератина - бета-кератин и алфа-кератин, който се среща в човешкото тяло. Той е ключов елемент в структурата на косъма, ноктите и зъбния емайл. Произвежда се от кератиноцитите - клетки, разположени в дълбокия слой на епидермиса, които поглъщат меланина - пигментът, който при натрупване предизвиква потъмняване на кожата. Установено е, че 96% от структурата на косата е съставена от кератин. С напредване на възрастта, косъмът търпи процеси на стареене и става по-крехък, тъй като кератинът губи своята устойчивост.

 

Кератинът придава здравина на косъма и еластичност. Пърхотът представлява натрупани остатъци от отделения кератин. На повърхността на скалпа кератинът е разположен мрежовидно. Именно тази структура осигурява здравина на косъма и контролира дебелината му. Еластичността на косата също се дължи на кератина - при опъване на косъма, кератинът преминава от една форма в друга. Продължителното време, в което може да се задържи прическата ни, също зависи от набавянето на достатъчно кератин за косъма. Той осигурява памет за формата и движенията на косата. Косъмът се състои от отделни кератинови частици, които се свързват помежду си чрез серамидните си краища. Това осигурява гладка и лъскава космена повърхност. По този начин косата изглежда сияйна и еластична, тъй като кератиновите частици отразяват светлината.


 

Честото боядисване на косата, сушенето с висока температура, влиянието на външни фактори като слънце, морска вода и вода, богата на варовик, води до разрушаване на кератина в косата. По този начин намалява неговото защитно действие, променя се молекулярния му състав и това води до появата на цъфтеж на косата, накъсвания, порозни участъци по косъма, раздразнение на скалпа и пърхот. Ключов елемент в грижата за косата е възстановяване на кератина и подхранване на елементите, които го изграждат - аминокиселини и сяра. Различни козметични продукти позволяват фиксацията на серните протеини върху кератина, с което възстановяват косъма и му придават здравина.

 

Установено е, че скоро след началото на терапията и употребата на козметични продукти, обогатени с кератин, се наблюдават положителни резултати и подобряване в здравето на косата. Такива продукти могат да бъдат както шампоаните, така и маските, балсамите, серумите или дори боите за коса. Така се възстановява блясъкът на косата, нейната еластичност и сияйна визия. Кератиновата терапия укрепва косъма и озарява цвета на косата. Ето защо тя е препоръчителна при боядисана коса, която е предразположена към прекомерно изсушаване и накъсване.

 

Референции:

https://www.doctissimo.fr/html/beaute/dossiers/science-beaute/13679-keratine.htm