Другото наименование на ниацинамида е никотинова киселина. Витамин B3 е основно хранително вещество и неговият дефицит може да доведе до кожни, бъбречни и мозъчни нарушения. Намира се в храни като някои зеленчуци и пълнозърнести храни. Синтетичната форма на ниацинамид е полезна при производството на овлажнители, серуми и продукти за грижа за кожата.

 

Ниацинамидът може да помогне за изграждането на протеини в кожата и да задържи влагата, за да предотврати увреждане от околната среда.


Индивидуалните предимства включват:

 • Имунитет. Ниацинамидът помага за изграждането на кератин, вид протеин, който поддържа кожата стегната и здрава.
 • Липидна бариера. Ниацинамидът може да помогне на кожата ви да изгради керамидна (липидна) бариера, която от своя страна може да спомогне за задържането на влага. Това е полезно за всички типове кожа, особено при наличието на екзема или зряла кожа.
 • Минимизира зачервяването и петната. Ниацинамидът намалява възпалението, което може да помогне за облекчаване на зачервяването от екзема, акне и други възпалителни кожни състояния.
 • Минимизира появата на пори. Поддържането на кожата гладка и овлажнена Доверен източник може да има вторична полза — естествено намаляване на размера на порите с течение на времето.
 • Регулира омазняването. Ползите от задържането на влага не са само за тези със суха кожа. Ниацинимидът също така може да помогне за регулиране на количеството себум, което мастните жлези произвеждат, и да предотврати прекомерното ускоряване на жлезите.
 • Предпазва от увреждане от слънцето. Ниацинамидът може едновременно да възстанови здравите кожни клетки, като същевременно ги предпазва от увреждане, причинено от ултравиолетовите лъчи.
 • Третира хиперпигментация. Някои изследвания са установили, че концентрация от 5% на ниацинамид може да бъде полезна при изсветляване на тъмни петна.Тази полза може да се дължи на увеличеното производство на колаген.
 • Минимизира фините линии и бръчки. Същата концентрация е полезна за намаляване на някои признаци на увреждане от слънцето, което идва със стареенето. Това включва фини линии и бръчки.
 • Предпазва от оксидативен стрес. Ниацинамидът помага за изграждането на клетките в кожата, като същевременно ги защитава от напреженията на околната среда, като слънчева светлина, замърсяване и токсини.
 • Лекува акне. Ниацинамидът може да бъде полезен при тежко акне, особено възпалителни форми като папули и пустули. С течение на времето може да видите по-малко лезии и подобрена текстура на кожата.
 • Вероятно предпазва от рак на кожата. Ниацинамидът е близък роднина на друг витамин В, наречен никотинамид. Оралните добавки с никотинамид могат да помогнат за предотвратяване на появата на нов рак на кожата или предракови петна при някои хора. Но са необходими повече проучвания, за да се потвърди тази полза.
 •  

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2921764/
https://health.clevelandclinic.org/niacinamide/

https://www.webmd.com/beauty/what-to-know-about-niacinamide-skin-care