За допълване грижите за косата можем да разчитаме на най-разнообразни естествени съставки, а витамин Е е сред най-ефективните от тях. Витамин Е е мощен антиоксидант, който защитава косата едновременно отвътре и отвън. В допълнение той влияе добре на кръвообращението и балансира притока на кръв в зоната на скалпа, включително към космените фоликули. В този аспект витамин Е подпомага и подхранването на косата.

 

Много от хроничните проблеми с косата се асоциират с дефицита на витамин Е, а редовният му прием или локалното му прилагане върху косата е важна мярка за превенция на тези проблеми.


 

Антиоксидантният потенциал на витамин Е е гарант за регулиране процесите на стареене на кожата и косата. Наред с това, сферата на приложение на витамина в грижата за косата се разпростира в още няколко направления.

 

Защита на косъма от слънчево увреждане
Ежедневното излагане на ултравиолетовите слънчеви лъчи обезцветява, пресушава и изтънява косата и я прави прекалено чуплива. Тези последствия се дължат на разрушаването на структурния белтък на косъма – кератин – под влияние на свободните радикали формирани вследствие на UV-облъчването. Прилагането на витамин Е директно върху косата и скалпа неутрализира увреждащия потенциал на ултравиолетовите лъчи и действа в дълбочина, включително в зоната на космения фоликул.

 

Ускоряване растежа на косата
Проучване показва, че прилагането на витамин Е може да ускори растежа на косата с над 30% и да помогне за сгъстяването й при хора с косопад. Данните сочат, че ефектът е правопропорционален на приеманата доза от витамина, но трябва да се има предвид, че предозирането е нежелателно поради риск от нежелани ефекти.

 

Превенция на преждевременното побеляване на косата
Витамин Е е част от естествените защитни механизми на тялото срещу факторите, които ускоряват стареенето. Водещ признак за стареене на косата е побеляването й, което все по-често се наблюдава твърде рано и сред млади хора. За витамин Е трябва да се мисли като за щит, който предпазва косата от преждевременното й посребряване.

 

Заглаждане на косъма и справяне с цъфтящите краища
Прилаган локално, витамин Е омекотява косъма и помага за превенция на цъфтежа на космените върхове. С времето този ефект помага и за поддържане естествения блясък на косата.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Ползването на козметични продукти, съдържащи витамин Е, следва да бъда част от ежедневната грижа за косата. За постигане на ползите от него може да се разчита на оптимизиране приема му с храната или на локалното му прилагане върху косата. Витамин Е може да се ползва самостоятелно или в състава на различни подхранващи маски, шампоани, балсами или други продукти за козметична грижа. Важно е да се лимитира правилно приемът или локалното му приложение, защото витамин Е е мастноразтворим и може да се натрупа в организма, водейки до нежелани последствия.