Освен лицевото окосмяване, кожата при мъжете и жените се отличава и със структурни различия. Андрогенните или мъжки полови хормони причиняват удебеляване на кожата, която е с около 25% по-дебела от женската. Това я прави по-здрава, но и обяснява по-бавното и възстановяване при нараняване и възпалителни процеси.
 
Себумът – секрет от мастните жлези на кожата, също е с различна концентрация. След пубертета, количеството себум при мъжете е значително по-високо от това при жените, като това се свързва и със завишен брой жлези. Тези фактори повишават вероятността от развитие на акне, както и неговата продължителност.
 
Като се имат предвид тези особености на кожата, някои фармакологични препарати – медицински, козметични и др., имат особено неблагоприятно влияние върху кожата и водят до поява или изостране на акне. 
 
Акнето е заболяване, което често настъпва при склонна към омазняване кожа, резултат от повишена секреция на мастните жлези, предимно в областта на лицето, гърдите и гърба.
 
Формите на акне са различни и включват: комедони, червени пъпки, гнойни пъпки (пустули) и уплътнени пъпки.
 
Една от съставките в козметиката, влияеща най-силно отрицателно върху акнето е ланолинът. Мастна субстанция добивана от овча вълна, ланолинът се използва като омекотяващо средство с овлажняващи кожата свойства. Възможно е обаче да предизвиква твърде бързо омазняване на кожата и последващо запушване на порите, което отключва акнето. Препоръчва се избягването му от хора с мазна кожа или минали проблеми с акне.
 
Силните парфюми имат съставки, които могат да предизвикат раздразнение на кожата и да причинят разпространение на акнето. При акне се съветва използването само на парфюми със слаби аромати.
NEWS_MORE_BOX
 
Минералните масла, съдържащи се в повечето шампоани и душ-гелове, физически възпрепястват изпарение на вода от най-горния слой на кожата и водят до запушване на порите. Предлагат се и специфични препарати за мазна кожа без минерални масла. 
 
Анаболните стероиди и хормоните тестостерон и дихидротестостерон стимулират жлезите да се разрастват и да произвеждат още повече себум. Този факт, който обяснява широкото разпространение на акне сред посетителите на фитнес салони – дори краткотраен прием на подобни вещества води до особено трудно за лечение акне, което се проявява основно по лицето, гърдите и гърба.