Какви са причините акнето да излиза на едно и също място на кожата? Пъпките се появяват отново и отново, ако не са изстискани докрай. В такъв случай най-вероятно все още има възпаление по-дълбоко в кожата, което прави мястото уязвимо. Раздразнението и бактериите, които се намират на това място, може да доведат до образуването на друга пъпка, непосредствено до предишната или на същото място. 

 

Акнето обикновено се появява по челото и носа, защото там порите са най-големи и много лесно се запушват. Пъпки обаче може да се появят и на брадичката и долната част на бузата. Те се причиняват от мастните жлези на кожата, които реагират на хормонални промени. Те се получават заради фактори и като стрес, прекалено много хапване на захар и млечни продукти.


 

Акнето може да се разпространява по цялата буза и една от причините за това са мобилните телефони, които са източник на бактерии. Когато се спи на ръката или върху възглавница, по бузите също може да се появяват пъпки отново и отново. Затова редовното почистване на дисплея на телефона и честото сменяне на спалното бельо може да намали риска от появата на пъпки в областта. Ружът също е причина за непрекъсната поява на пъпки по бузите, а проблемът най-често идва от недобре почистената четка за нанасяне на грима.

 

Според дерматолога Джошуа Зейхнер, който е и директор в дерматологията по козметични и клинични изследвания в болницата в Ню Йорк, трябва да се знае, че има няколко вида акне: комедонно, възпалително акне и кисти. Комедоните са космените фоликули, които се запушват със себум и мръсотия, причинявайки възпаление на порите. Възпалителното акне може да се опише като лезии, които се възпаляват и се получават червени неравности, изпълнени с бактерии и гной. Кистозното акне се проявява като по-големи петна, намиращи се дълбоко в кожата. Те може да са болезнени на допир и обикновено отнема от седмици до медеци, за да изчезнат.

 

Когато пъпките се изстискат добре, те могат да се лекуват със салицилова киселина, която премахва излишното масло и предотвратява блокирането на порите.

 

Препоръчително е тази процедура да се извършва от специалист. Кожата на лицето, склонна към акне, се докосва само с чисти ръце!

 

 

Допълнителни съвети за страдащите от акне:

Помислете за промяна на хранителния режим - ограничете рафинираната захар, тестените и технологично преработените продукти и млякото; подобрете двигателната си активност; поддържайте по-добра хигиена; опитайте се да овладеете гнева и потисността си, дори и да не осъзнавате наличието на тези емоции; лекувайте акнето с доказали ефекта си терапии, изписани от дерматолог специално за Вас; и ако всички тези мерки не помогнат помислете за консултация при друг специалист, който би могъл да намери причината за възникването на акнето - то също така може да се дължи на особености на кръвта и имунната система.