Т-зоната и брадичката са най-обичайните места, на които акнето се появява. Това не е случайно, тъй като това са зоните по кожата, които най-лесно се омазняват, а мазната кожа е най-благодатна за развитието на акне

Защо Т-зоната и брадичката?

При тийнейджърите запушването на порите в тези зони играе жизненоважна роля в развитието на акне, което е изключително често срещано сред юношите. 
 
Стрес, бременност, менструален цикъл, прием на противозачатъчни...Това са само част от другите често срещани причини, които често водят до акне и избиване на пъпки.
 
Запушването на порите води до задържането на повече себум в кожата, което причинява свръхактивност на мастните жлези, обясняват специалистите. 
 
Бактерията, отговорна за появата на акне, propionibacterium, променя състава на себума, което дразни кожата и причинява възпаление.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Акнето по брадичката се дължи най-често на хормонални проблеми. Мастните жлези са под хормонален контрол и особено, когато става дума за андроген
 
Зачервяването, подуването, паренето и дискомфортът се дължат на възпалителния процес
 
Нарушенията в храносмилателната система пък са тясно свързани а появата на акне около носа и Т-зоната. 
 
Избягвайте храни, които могат да причинят възпаления и следвайте добра прочистваща рутина. Пречистването на кръвта също може да е от полза. 
 
Водата е сред основните помощници на кожата, тъй като я поддържа хидратирана и здрава. Водата е необходима и за пречистване от токсините, като специалистите препоръчват да пием най-малко 8-10 чаши на ден. 
 
Кожата ни ежедневно е изложена на достатъчно замърсители от околната среда и се нуждае от дълбоко почистване. Мийте лицето си според вашия тип кожа, като най-добре е това да се случва най-малко 2-3 пъти на ден.