Повечето хора изхвърлят утайката, която остава след сутрешното им кафе. Има обаче редица чудесни причини да я използвате повторно.

 

Утайката от кафе има много практически приложения в дома и градината и дори може да се включи в ритуалите за разкрасяване.


 

Кофеинът и антиоксидантите в утайката от кафе помагат в борбата с целулита, кръговете под очите и други признаци на стареене на кожата.

 

За по-бърз растеж на косата

 

Шампоаните и стилизиращите продукти често остават по косата, дори и след измиване с вода, а това може да я изтощи или да я направи по-тежка и слепнала. Масажирането на скалпа с утайка от кафе премахва тези натрупвания и мъртвите кожни клетки.

 

Лабораторни изследвания, цитирани от Healthline.com, доказват, че кофеинът в утайката от кафе стимулира растежа на косата. Прилагането на кофеин върху кожата увеличава притока на кръв и ускорява растежа на космите.

 

Следващият път, преди да използвате шампоан, масажирайте скалпа и косата си за няколко минути с шепа утайка от кафе. След това измийте и изплакнете както обикновено. Процедурата може да се прави един или два пъти седмично, или според нуждите на косата.

 

За премахване на кръговете под очите

 

Кожата около очите е изключително нежна и съдържа малко мастна тъкан. Поради това е едно от местата, където най-рано се появяват признаци на стареене. Развитието на тъмни кръгове и подпухналост под очите може да е причинено от крехки кръвоносни съдове, нарушена циркулация на кръвта или тънка кожа.

 

Утайката от кафе изглежда обещаващо решение поради високото съдържание на антиоксиданти и кофеин. Проучванията показват, че продуктите за грижа за кожата, съдържащи антиоксиданти и кофеин, могат да забавят стареенето и да намалят кръговете под очите.

 

Кофеинът има противовъзпалителни свойства и стимулира кръвообращението около очите, което може да намали появата на тъмни кръгове и подуването на кожата. Антиоксидантите в кафето помагат в борбата със свободните радикали, които допринасят за стареенето на кожата.

 

Добавете вода или кокосово масло към утайката от кафе, за да се образува паста. След това я нанесете под очите си и я оставете да престои около 10 минути преди изплакване. Повтаряйте ежедневно или при необходимост.

 

За почистване на кожата

 

Грубите частици в утайката от кафе помагат за премахване на замърсяването и мъртвите клетки от кожата. Смесете утайката от кафе с малко вода или кокосово масло и нанесете върху лицето и тялото, след което разтрийте.

 

Утайката от кафе може да се смеси с малко количество мед и да се използва за ексфолиране на устните. Кофеинът в утайката от кафе има силно антиоксидантно действие и защитава кожата от слънцето. Масажът с утайка от кафе увеличава притока на кръв, което спомага за цялостното здраве на кожата.

 

За по-малко целулит

 

Целулитът представлява неравномерно натрупване на подкожна мастна тъкан, което придава на кожата негладък вид. Засяга 80–90% от възрастните жени.

 

Когато кофеинът в утайката от кафе се прилага локално, той може да помогне за разграждането на тази мазнина и да увеличи притока на кръв към зоната. По този начин се намалява появата на целулит. За целта смесете утайката от кафе с вода или кокосово масло и разтрийте всички зони, засегнати от целулит, в продължение на 10 минути два пъти седмично.