Какаовото масло може да се използва като естествен овлажнител за кожата. То е с високо съдържание на мастни киселини, които проникват в нея, за да я хидратират. Освен това то прави кожата мека и здрава и е много ефективно при сухота и сърбеж.


Маслото е богато на антиоксиданти, включително олеинова, палмитинова и стеаринова киселина. Тези мастни киселини осигуряват защитен слой на кожата и я предпазват от свободните радикали. Така се забавя и процесът на стареене и се предотвратяват кожни несъвършенства като фини линии и бръчки.


Антиоксидантите в какаовото масло също подобряват тонуса на кожата и намаляват видимостта на белезите. То се препоръчва дори за хора с много чувствителна кожа, която е склонна към раздразнения като екзема и дерматит.Какаовото масло намира приложение и като балсам за устни. То осигурява предимства на устните като ги овлажнява и омекотява. В допълнение, съдържащият се в какаовото масло кофеин прави устните по-плътни и с лек цвят.


Какаовото масло може да се използва и като балсам за коса. Поради овлажняващите си свойства, то хидратира косъма в дълбочина, подхранва скалпа и оставя приятен аромат на косата. Нанасяйки го върху косата, се намалява значително пърхотът и се заздравяват космените фоликули. По този начин косата става по-силна и по-плътна. Косата не само че придобива силен блясък, но също е по-малко склонна да се накъсва. Използването му допълнително ускорява растежа на косата.

 

Какаовото масло може да се използва и като допълнение на пяната или гела за бръснене. Поради кремообразната си текстура, той може да се използва по време на бръснене от мъжете и жените. Освен че хидратира кожата, то я снабдява с полезни хранителни вещества.

 

Не на последно място е и използването на какаовото масло като основен компонент в ароматерапията. Добавяйки го към ваната, то не само че омекотява кожата и я прави гладка, но също намалява тревожността и депресията и насърчава добрия сън.