Папая е много полезен плод, който може да се използва за хирдратиране на кожата. Той е подходящ за суха кожа, прави я мека и еластична. Ензимите, които се съдържат в папаята, отстраняват следите от люспеста кожа, като я подхранват в дълбочина. Поради високото си съдържание на витамин А, папаята насърчава производството на естествен себум.


Този невероятен плод е особено полезен и за премахване на пигментацията вследствие от акне. Неговият сок успокоява кожата и намалява възпалението, причинено от пъпки. Плодът има свойствата да изсветлява кожата, като спомага за изчистването на петната. Ензимът папаин в комбинация с алфа хидрокси киселините действат като ексфолиант, изчистващ мъртвите клетки от кожата. Това я прави по-мека и по-светла. Така папаята също предотвратява появата на кожни заболявания като екзема, псориазис, белези, изгаряния и други проблеми по кожата.


Когато има наличие на тъмни кръгове под очите, папаята е чудесно решение. Тя притежава избелващо свойство, което помага за потъмнелите клепачи. Може да се постави под очите за около 10 минути, като се повтаря всеки ден до постигане на желания резултат.Кората на плода е съществено значима, когато става въпрос за бръчки. Тя съдържа ензими, които помагат за намаляването на фините линии и петната, причинени от стареене.


Освен ползите за кожата, папаята може да се използва и за косата. Тя възстановява косъма, като го прави мек, блестящ и хидратиран. Папаята може да се използва и вместо балсам за коса, помага за контрола на нацъфтелите краища.


Тя стимулира растежа на косъма, тъй като притежава фолиева киселина, подобряваща циркулацията на космените фотикули. За по-бърз растеж и по-добри резултати, папаята може да се включи като част от ежедневното хранене. 


Семената ѝ са изключително полезни за намаляване на неприятния пърхот. Те имат противогъбични свойства, спомагащи за контролиране и предотвратяване на ронещия се скалп, най-често причинен от гъбични инфекции. Когато се нанася върху косата, може да се смеси с кисело мляко за образуване на гладка смес.