Аргановото масло най-често се намира под формата на чисто масло, което може да се прилага директно върху кожата. Може да се приема и като хранителна добавка. То съдържа различни витамини и елементи, които укрепват здравето на кожата.


Аргановото масло най-често се използва за овлажняване. Този ефект до голяма степен се дължи на изобилието от витамин Е, мастноразтворим антиоксидант, който задържа водата в кожата. 

 


Аргановото масло притежава голям брой лечебни свойства, включително антиоксидантни и противовъзпалителни. Благодарение на тях се намаляват симптомите на различни възпалителни състояния по кожата като розацея и псориазис. Псориазисът се повлиява най-добре, когато арганът се нанесе директно върху петната, а розацеята се облекчава по-добре чрез прием на добавки от арган. Аргановото масло помага и за по-бързото лечение на атопичен дерматит, състояние, чиито симптоми са сърбеж и зачервяване. Нанасянето му успокоява бързо кожата.

 

Аргановото масло е подходящо и за лечение на кожни инфекции заради антибактериалните си и фунгицидни свойства. Използването му предотвратява и лекува както бактериални, така и гъбични кожни инфекции. Може да се нанася и върху рани, за да се ускори заздравяването им. Това се дължи на антиоксидантите и витамин Е в аргановото масло.

 

Освен за тези състояния, аргановото масло е подходящо при акне, причинено от излишен себум. Маслото има анти-себумно действие и след по-продължителната му употреба кожата става чиста, гладка и без наличие на пъпки.


Аргановото масло се използва като средство за забавяне стареенето на кожата. Локалното нанасяне на аргана и приемът на маслото през устата увеличава еластичността на кожата. Точно поради тази причина маслото може да се използва при наличие на стрии дори по време на бременност.

 

Аргановото масло трябва да се нанася директно върху кожата поне 2 пъти на ден, а желаните резултати настъпват след около 4 седмици.

 

Аргановото масло се счита за безопасно за употреба, въпреки че някои хора могат да получат страничен ефект като обрив. Това може да бъде реакция на хората, които имат алергии към дървесните ядки. За да се избегне това може арганът да се тества върху китката преди да се използва. Ако се приема през устата, алергичните получават храносмилателно разстройство, а в много редки случаи по-тежки състояния.