Маслото от авокадо може да допринесе за грижата на кожата, поради което се среща в голяма част от продуктите за кожа. То съдържа омега-3 мастни киселини и витамин А, D и Е и др.

 

На първо място, подхранва и хидратира добре кожата. Това се дължи на витамини Е, намиращ се в маслото, както и на калия, лецитина и много други хранителни вещества, които овлажняват кожата в дълбочина. Най-външния слой на кожата, епидермисът, лесно абсорбира тези хранителни вещества, които помагат и за регенерацията на кожата.


 

Маслото от авокадо поддържа кожата хидратирана, без да я омазнява допълнително. Благодарение на него, се намаляват признаците на стареене. Както външното нанасяне на маслото от авокадо, така и консумирането на самия плод, се счита, че може да помогне на кожата да запази своята еластичност.

 

То може да намали риска и от акне. Това се дължи най-вече на противовъзпалителното му действие, което намалява зачервяванията и възпаленията по кожата.


Маслото от авокадо е богато и на антиоксиданти, подобряващи състоянието на сухата, раздразнена и люспеста кожа, които могат да бъдат симптоми на екзема или псориазис. То може ефективно да помогне при тези състояния, но страдащия задължително преди това трябва да тества кожата си, за да е сигурен, че симптомите няма да се влошат.

 

От друга страна, маслото от авокадо помага на раните да заздравеят по-бързо. Проучване от 2013 г. установява, че есенциалните мастни киселини и олеиновата киселина в маслото от авокадо могат да стимулират синтеза на колаген, който е свързан с производството на нова съединителна тъкан. Установено е също, че есенциалните мастни киселини в маслото от авокадо, помагат за намаляване на възпалението по време на процеса на заздравяване на раните.

 

Поради това, маслото от авокадо може да помогне и за облекчаване на симптомите на слънчевото изгаряне. Витамин Е, D, протеините, лецитинът и мастните киселини в маслото подпомагат успокояването и заздравяването на кожата. Проучвания дори показват, че консумацията на авокадо може да подпомогне за предпазване на кожата от ултравиолетовите лъчи.