След празниците кожата има нужда от грижи. За начало е добре тя да се остави да диша и да не се нанася грим, който да затруднява дишането ѝ. За да се възстанови, тя трябва и да се почисти. На първо място, кожата може да се ексфолира със скраб. Той може да почисти дълбоко кожата и да премахне мъртвите клетки. Ексфолирането подобрява структурата на кожата и стимулира клетъчната регенерация.


След това може да се нанесе маска за лице. Тя е чудесно допълнение към ексфолиацията. За най-добри резултати може да се прави маска веднъж седмично според нуждите от кожата – хидратираща, стягаща, почистваща и т.н.

 


След почистването благоприятен ефект върху кожата ще има нейното хидратиране в дълбочина. Използването на овлажняващи съставки подсигурява здравето на кожата. Хидратирането помага на кожата също да бъде мека, еластична и блестяща. Затова е препоръчително овлажнителите да се нанасят през деня и през нощта. За допълнителна хидратация трябва да се приема и достатъчно вода вътрешно. Може да се добавят дори няколко капки лимонов сок, който да освежава тялото и съответно кожата.

 

Освен грижа за лицето, може да се помисли и за възстановяване на косата. Благоприятен ефект ще има маската за блясък и копринено усещане. За целта може да се използва масло от жожоба, което притежава свойството да укрепва и хидратира косъма или арганово масло, което е силно овлажняващо и богато на витамин А и Е. Маслата предотвратяват накъсването на косата и падането ѝ. Нанасят се върху чиста влажна коса. Препоръчва се подхранващите маски за коса да се правят поне 2 пъти в месеца, за да се подхрани и заздрави косата.


Важна стъпка за възстановяването ѝ е и провеждането на балансирана диета. Това включва консумация на храни богати на протеини, витамини и минерали като плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти, богати на витамините А, Е, С, желязото и биотин, които правят косата силна.