Изследователи се опитват да установят и възпрепятстват възпалителния процес при изгаряне на кожата от слънцето.

Известен е биологичният механизъм на слънчево изгаряне, който се характеризира със зачервяване, болка и появата на мехури. Изследователският екип констатира, че причината за това е защитният имунен отговор на организма от увреждането на РНК в кожните клетки от UV радиацията.

Чрез използването на човешки клетки, изследователите установяват наличието на увреждане на клетките, породено от UV радиацията. Също така те откриват и заплитане на елементи на некодираща микро-РНК. Това е специален вид РНК в клетка, която не е свързана директно с производството на протеин.

Когато клетката е облъчена от ултравиолетовата светлина тя освобождава този вид РНК и води до провокирането на съседни клетки, отговорни за възпалителния процес. Това е начинът, по който организмът премахва увредените от слънцето кожни клетки.

Учените се опитват да открият механизъм, който да успее да регулира отделянето на некодиращата микро-РНК. По този начин може да се открие средство, блокиращо възпалителния процес, породен от слънчевите лъчи, което може да допринесе и за забавянето и лечението на редица заболявания.

UV терапията е широко разпространена за лечението на различни състояния и заболявания, като псориазис, например. Въпреки това тя крие и своите рискове. Блокирането на възпалителния процес от UV лъчите ще е в голяма помощ за откриването на ефективна и лишена от нежелани реакции UV терапия, обясняват специалисти.

Необходими са допълнителни клинични изпитвания в тази насока, с цел да се установи как полът, възрастта, пигментацията на кожата и индивидуалните гени могат да повлияят на имунния отговор, породен от ултравиолетовото увреждане на кожата.

Проучването е публикувано в сп. Nature Medicine.