Ескалиращата честота на наднорменото тегло се оказва проблем не само при лица в активна възраст, но също така и при деца и подрастващи. Свързва се с повишен метаболитен, но и сърдечносъдов риск. То е едно от най-лесните за разпознаване, но най-трудни за овладяване състояния, поради което превенцията е най-важният подход в ограничаването на този значим в световен мащаб проблем.


Епидемичното увеличение на броя засегнати от наднормено тегло не е проблем само за развитите страни. През последните години в много развиващи се страни честотата на затлъстяване вече надвишава тази на поднорменото тегло.


Рискът дете с наднормено тегло да остане със затлъстяване като възрастен се увеличава пропорционално с възрастта над 3 години, като за възраст над 6 години е 50%, а за юношеска – 70-80%. Тежестта на състоянието и наличието на фамилна обремененост увеличава риска за всяка възраст, при един родител с 50%, при двама - с 80%.Причини за увеличената честота на затлъстяването могат да се търсят в променените фактори на околната среда, начин на живот, поведение, културно и социално състояние, стресова среда, широк достъп до висококалорийни храни, обездвижване, обусловени от посоката на еволюционното развитие на обществото, при съществуваща генетична предразположеност. Здравните последствия на затлъстяването могат да бъдат значими на ниво на всички органи и системи и да окажат сериозно влияние върху здравето и качеството на живот на засегнатите.


Усилията на специалистите в областта са насочени към търсене на решение на проблема, което в същото време да не вреди на организма. Много от медикаментите, които се прилагат за справяне с наднорменото тегло са свързани и с проява на съответните странични ефекти.

 

Това налага търсене на продукти, които да бъдат с растителен произход, спомагайки за редуциране на теглото и намаляване резорбцията на мазнини.

 

Екстрактът от гуарана съдържа ксантини, сред които в умерено до високо количество кофеин, теобромин и теофилин. Благодарение на тях растението се характеризира с подобни на кафето и по-конкретно на кофеина ефекти. Екстрактът от гуарана стимулира разграждането на липидите и намалява усещането за глад.

 

Екстрактът от кафяви водорасли е друга, доказала се с  активна съставка. Кафявите водорасли, Ascophyllum nodosum, са богати на морски полифеноли, известни също като флоротанини. Те са с множество свойства, които стимулират загубата на тегло: инхибират храносмилателните ензими, участващи в метаболизма на мазнините – липаза и амилаза – и помагат за елиминирането на мастните депа чрез редуциране на складираните мазнини.

 

В продукта на лаборатория Elancyl – Slim Design капсули за подпомагане на отслабването се съдържат екстракти от гуарана и кафяво водорасло. Продуктът подпомага отслабването и е 95% с растителен произход. Успоредно с това оказва тонизиращо действие върху организма, благодарение на включените витамини в състава му - витамини C, B2, B3 и B6, които допринасят за поддържането тонуса на тялото, намалявайки чувството за отпадналост и умора.

 

Друг продукт на марката е Slim Design Корем / Проблемни зони, който представлява гел със стягащо действие, паралелно с това оказва дрениращ и освобождаващ тъканите от излишните мазнини ефект. Продуктът съдържа комлекс от активни съставки – Instensyl™, Базиран на иновативна технология, се закрепя по повърхността на кожата, разпространява се и бързо формира ултра изглаждащ, нежен филм, който има незабавен и дълготраен изглаждащ и стягащ ефект, Кофеин, необходим за намаляване на липидите, Бръшлян, подпомагащ детоксикацията и Ябълкова пулпа за стягане на кожата.

 

Прeдставяне на продуктите с марка Elancyl можете да видите в Instangram