Маските за премахване на черни точки са предназначени за почистване на запушените пори на кожата. Готовите маски не винаги успяват да почистят порите в дълбочина, а в някои случаи могат да имат изсушаващ ефект.

 

Черните точки представляват лека форма на акне, която се появява на кожата на лицето, врата, раменете или шията заради запушени космени фоликули.


 

Порите могат да бъдат почистени от натрупалия се себум, прах и мъртви кожни клетки с помощта на домашна маска с естествени съставки, които присъстват във всеки дом.

 

Клинични проучвания са потвърдили ползотворния за кожата ефект на някои от често срещаните в домашните маски естествени съставки, като мед и кисело мляко.

 

Как да си направим домашна маска за черни точки?

 

Домашната маска трябва да се прилага върху чиста кожа. При предварително измиване на лицето не само се премахват себума и замърсяването по повърхността на кожата, но и се омекотяват черните точки, което улеснява отстраняването им.

 

Важно е лицето да се измие добре и от самата маска. Преди да се приложи, е добре да се направи тест за алергия, като се втрие малко сместа върху лакътя и се изчака 24 до 48 часа. В случай, че се появи възпаление или зачервяване, не използвайте маската.

 

Почистваща маска с яйчни белтъци

 

Яйчните белтъци се използват често в домашни маски за лице заради ексфолиращото и стягащото им действие. Те имат свойството да почистват мъртвите кожни клетки, които запушват порите. За маската са необходими яйчни белтъци и по-мека кухненска хартия. Разбърканите в купа яйчни белтъци се разстилат върху тънки ивици кухненска хартия, а след това се налагат върху кожата. Измийте маската внимателно след около 20 минути.

 

Почистваща маска със захар и мед

 

Медът е известен с антисептичните си свойства, а грубата текстура на захарта действа като естествен ексфолиант. За направата на почистваща маска, загрейте равен брой супени лъжици мед и захар заедно в тенджера. След като се смесят напълно, оставете сместа да се охлади за няколко минути. Нанесете я върху желания участък от кожата и оставете да се втвърди за поне 15 минути, след което внимателно изплакнете кожата.

 

Почистваща маска с кисело мляко и желатин

 

Киселото мляко е известно с това, че овлажнява кожата, като същевременно успокоява възпалението, благодарение на естествените си пробиотици. Желатинът се използва в маската, за да й придаде „лепкав“ ефект. Смесете равни части желатин и кисело мляко (около супена лъжица от всяко). Загрейте съставките заедно, докато се смесят напълно, а след това ги проверете да не са горещи. Нанесете тънък, равномерен слой върху носа, брадичката или челото. Изчакайте 15 минути, докато сместа се втвърди напълно, преди да я отмиете. Имайте предвид, че желатинът може да предизвика дразнене на кожата при отстраняване.

 

Домашните почистващи маски с естествени съставки са популярни, но избягвайте такива рецепти, които съдържат паста за зъби или сода за хляб, защото те действат прекалено изсушаващо на кожата. Това може да накара мастните жлези да произвеждат още повече себум и да предизвика обриви и дразнене на кожата.

 

Източник:

https://www.healthline.com/health/diy-pore-strips