Пролетта и лятото упорито напомнят за себе си. Времето е все по-хубаво, а слънчевите лъчи вече парят кожата. Много дами вече прилагат крем за лице със висок защитен фактор, слънчеви очила с подходяща защита, както и мляко за тяло против изгаряне, но не забравят ли нещо?


Устните.


Да. Те са една от най-уязвимите и чувствителни зони за вредните слънчеви UV лъчи. Както всички открити части на тялото, така и устните са застрашени от слънчево изгаряне, преждевременно стареене и дори рак на кожата.Ракът на кожата остава на челно място в Съединените щати, където прогнозите са, че един на всеки петима души ще го развие през живота си, сочат данните на Американската академия по дерматология (AAD). Ето защо устните също изискват добра слънцезащита. Любопитен факт е, че долната устна може да получи повече слънчеви увреждания от горната. Това е така защото ако слънцето е над главата ни, това ще нанесе вреди на долната устна, а горната устна остава сравнително пощадена по отношение на излагането на слънце. Но водата в басейна или на морето, както и снягът (например когато караме ски) могат да отразяват лъчите обратно върху горната устна, така че цялостната защита е от ключово значение.


Добрата новина е, че козметичната индустрия от години предлага решение и на този проблем – балсамите за устни със защитен фактор. Само трябва да знаем как и какъв продукт да изберем?


Най-важен е защитния фактор. Дерматолозите съветват той да започва поне от 30 SPF и да се прилага на всеки 90 до 120 минути или след ядене или пиене. За предпочитане са цветните балсами за устни, пред прозрачните, защото тонираните формули предлагат по-добра защита, тъй като пигментът образува физическа бариера над устната.


Най-лошият вариант е обикновен, безцветен гланц за устни, без защитен фактор, защото той буквално привлича вредните UV лъчи. Ако все пак държите на натуралната козметика, без фактор, добре е в часовете между 10 и 16 ч. да носите шапка с широка периферия и да избягвате слънцето през пиковите часове от 10 до 16 ч.