Червилото придава пълна завършеност на грима, но може да бъде изключително вредно за здравето, тъй като има високо съдържание на токсични химикали.

 

Много червила съдържат олово, което е вредно, тъй като то може да причини алергия или дразнене. Може да предизвика и по-тежки състояния като например да намали мозъчната функция и да повлияе негативно на нервната система. Това ще доведе до проблеми, свързани с паметта и концентрацията. Може да причини също хормонален дисбаланс или в тежки случаи дори безплодие.В проучване се твърди, че най-висока концентрация на олово притежават оранжевите и розовите цветове, както и червилата с по-ниска цена. Блясъкът в повечето видове гланцове и червила е в резултат на натрупан алуминий, хром и манган. Те се наслояват с течение на времето и може да причинят сериозна токсичност.

 

Оцветените продукти за устни съдържат и титан, и кадмий. Последният е известен канцероген, който е свързан с рак на белия дроб и увреждане на дихателната система. Той се натрупва в бъбреците и увеличава риска от бъбречна недостатъчност. Кадмият е вреден да се използва от бременните жени, тъй като води до ниско тегло на новороденото и проблеми с поведението му при подрастване.  


Червилата съдържат и токсични консерванти, които причиняват рак на гърдата. Бутил бензилфталат, намиращ се не само в червилата, но и в лаковете за нокти, може да повлияе негативно на развитието на гръдната тъкан. 

 

NEWS_MORE_BOX


Други вредни съставки, които причиняват дразнене на очите, кашлица, хрипове и дразнене на кожата, са формалдехид и парабените. Минералните масла, използвани в червилата пък, блокират порите на кожата.


Специалистите твърдят, че многократното нанасяне е изключително вредно, тъй като тежките метали се усвояват от организма. Ако все пак се нанася червило, е добре това да не се случва повече от два пъти дневно.


Червилата не бива да се използват и ако се забележи промяна в структурата им. Друга основна препоръка е по време на хранене жените да изтриват червилата от устните си, тъй като поглъщат вредните химикали заедно с храната и така увеличават допълнително токсините в организма.