Врасналите косми са косъмчета, които вместо да израстат над кожата, се накъдрят и растат навътре в нея. Понякога е възможно косменият фоликул да се запуши от мъртви кожни клетки, което принуждава косъма да започне да расте в неправилна посока. Врасналите косми не представляват сериозно състояние, но могат да бъдат дразнещи и да предизвикат неудобство и дискомфорт. 
 
Врасналите косми дразнят кожата и водят до червени образувания, подобни на пъпки. Понякога те са болезнени,могат да причиняват сърбеж или дори да загноят.
 
При мъжете този проблем по-често се проявява в областта на брадичката, бузите или врата след бръснене. При жените врасналите косми са по-типични по краката, както и в областта на пубиса.
 
Всеки може да бъде засегнат, проблемът обаче е по-често срещан сред хората, които имат къдрави или твърди косми.
NEWS_MORE_BOX
 
 
При хората, които имат високи нива на определени полови хормони, може да се наблюдава прекомерно окосмяване, което е по-вероятно да доведе до враснали косми. 
 
Често врасналите косъмчета изчезват от самосебе си. Ако това обаче не се случи, те могат да се инфектират, да доведат до перманентно потъмняване на кожата или да оставят белег, особено ако биват разчесвани. 
 
Ако врасналият косъм се инфектира или доведе до притеснение, трябва да се проведе консултация с лекар, който да препоръча методи за третирането му.