Суха кожа, акне, пъпки. Всичко това може да се дължи на липса на вода в тялото. За да може кожата ни да е достатъчно хидратирана, трябва да пием поне литър и половина вода на ден. Но какво става с нея, ако спрем да се храним и само пием? 

 

Много религии препоръчват няколкодневно пречистване на организма от токсините чрез постене с вода. Тогава кожата ни се променя заради пълното въздържание от храна, голяма част от която съдържа различни вредни вещества. Водата дава жизнена сила на тялото и има своите лечебни свойства. Ето кои са те: 


 

Хидратира

Пиенето само на вода за един ден спестява енергията, нужна за храносмилателния процес и тя може да бъде пренасочена към други важни функции на тялото. Ако издържим само на течността още няколко дни, ще забележим, че някои рани, одрасквания и други несъвършенства по кожата са изчезнали. Това се дължи на водата, която подхранва кожните клетки и ни предпазва от образуването на бръчки. Започне ли процес на дехидратация, те започват да функционират по-бавно и кожата става суха, дразнеща и лющеща се.


Премахва токсините

Експертите препоръчват на възрастните да пият поне 8 чаши вода на ден, за да премахнат вредните вещества от тялото. Потреблението на вода подобрява здравето на кожата, тъй като гони токсините от клетките. Много хора забелязват, че чрез увеличаване на приема на вода, кожата им изглежда по-хубава. Това действа и при хората, страдащи от акне. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Предотвратява стареенето на кожата

Хидратацията се бори със стареенето на кожата. Това показват резултатите от проучване, проведено в САЩ през 2016 г. Учени установяват, че участниците, които пият повече вода през деня, имат по-хубава кожа, в сравнение с тези, които почти не консумират. 

 

По-малко акне

Така нареченото водно постене пречиства не само тялото, но и душата. Пиенето и липсата на храна подобрява циркулацията на кръвта. След като кожата е добре хидратирана, пъпките, сухотата и раздразнението бързо изчезват. 

 

Внимание – не е препоръчително да гладуваме дълго време. Достатъчно е един път в седмицата да приемаме само вода или чай без подсладители, за да изчистим кожата от несъвършенствата, предизвикани от мръсния въздух около нас, употребата на козметика и други. В противен случай рискуваме да се разболеем.