Витилиго представлява придобита депигментация на кожата, в резултат от увреждане на меланоцитите. Това са клетки, произвеждащи пигмента меланин, отговорен за тена на кожата.При витилиго по кожата се образуват постепенно ограничени бели петна с тенденция да се разполагат симетрично в областта на лицето, шията, гърба, китките, предмишниците, бедрата, гениталиите.Лишените от пигмент участъци на кожата са по-чувствителни на слънчеви лъчи. Заедно с кожата пигмента си губят и разположените върху нея косми. Зоните на депигментация могат да са разположени сегментно или генерализирано.
Причините за заболяването все още са неизяснени. Предполага се, че витилиго е автоимунно заболяване, поради факта, че се съчетава с други автоимунни заболявания.Витилигото се среща сред всички възрастови групи, но най-често се появява между 15-20 години, предимно при нежния пол. Наблюдава се наследствено предразположение.Заболяването е изключително трудно за лечение. От медицинската козметика най-често се препоръчва локално приложение на кортикостероидни кремове, имуносупресори и репигментни агенти.
 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Депигментацията се използва в случаите, когато витилигото обхваща повече от 50% от кожната повърхност. За целта се използва монобензилов етер на хидрохинона (Benoquin). Процесът е необратим, т.е. третираните зони не могат да възстановят тена си.


Съществуват и козметични продукти, които оцветяват временно витилигинозните полета с тена на кожата. Тези продукти са изготвени на основата на дехидрооскиацетон.