Всеки знае, че разнообразното и балансирано хранене е ключово за доброто здраве и красотата. Дефицитът на някои витамини може да бъде разпознат по ясни признаци, проявяващите се на лицето.
 
Подпухналите очи рано сутрин най-често са симптом на недоспиване и умора. Ако те продължават да са подпухнали през целия ден обаче, това може да е сигнал за недостиг на йод. Този минерал е от особено значение за правилната функция на тиреоидната (щитовидна) жлеза и произвежданите от нея хормони. Една от многото възможни причини за нарушение в нейните функции може да е недостатъчният прием на витамин А.
 
Нетипично бледата кожа може да се дължи на недостиг на желязо, слънчева светлина или на дефицит на витамин В12. Неговата липса се характеризира именно с избледняване на кожата, а още – с липса на енергия, чест недостиг на въздух и появата на главоболия.
 
Появата на суха, чуплива коса също може да се корени в хранителните навици. Често е симптом на недостатъчно приети количества витамин В7 и биотин. Дефицита им може да се проявява и в усилена загуба на коса, образуването на червени обриви около очите, носа и устата и бързонастъпващо чувство за умора.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Бледите устни могат да сигнализират недостиг на желязо. Ако не се обърне внимание на този проблем, може да се стигне и до анемично състояние, в което кръвта не може да произвежда достатъчно червени кръвни клетки. Дори да се приемат отлични количества желязо с храненето, ако няма достатъчни количества витамин С, тялото не може да извлича полезния метал от храната и той бива изхвърлен, без да е помогнал за метаболитните нужди на организма.
 
Кървящите венци също могат да са причинени от недостиг на витамин С. Забелязват се най-често след миене на зъби или използването на конец за зъби – недостига на витамин С води до отслабване на здравината на кръвоносните съдове на венците.
 
При съмнения за витаминов недостиг е силно непрепоръчително да се пристъпва към самолекуване и безсмислено приемане на мултивитамини – кратка консултация с лекар и назначаването на прост кръвен тест може да насочи към липсващите витамини. Витаминовия дисбаланс може да се регулира и само с промени в хранителния режим – най-полезно е витамините да се набавят от прясна и разнообразна храна. Витаминови таблетки се приемат само в краен случай и то за кратки периоди от време.