Здравето и правилната грижа за ноктите допринася за тяхната здравина и сияен вид. Здравето на ноктите зависи в голяма степен и от храненето. Ноктите се нуждаят от различни витамини и минерали, които да стимулират техния растеж и укрепване. Някои от тези вещества не могат да се набавят с храната в достатъчни количества, затова трябва да ги приемаме допълнително:

 • Биотин - витамин В7 благоприятства растежа на ноктите и метаболизма на аминокиселините, които изграждат протеините, необходими за придаване на тяхната здравина. Проучване, проведено с 35 участници, е показало, че ежедневният прием на 2,5 милиграма биотин на ден, в рамките на 6-7 месеца, допринася за заздавяване на ноктите при 63% от участниците. Дефицитът на биотин е рядко състояние. Този витамин може да се набавя в достатъчни количества от месо, яйца, млечни продукти, риба, ядки, семена и авокадо.
   
 • Желязото е важно за производство на червени кръвни клетки, които осигуряват доставянето на кислород до тъканите, дори и до ноктите. При недостиг на желязо се наблюдава и недостатъчно набавяне на кислород. Желязодефицитната анемия води до поява по надлъжни бразди по ноктите. Консумацията на храни, богати на витамин С увеличава абсорбцията на желязо.
   
 • Магнезият участва в произвоството на белтци, необходими за растежа на ноктите. Вертикалните бразди по ноктите също могат да се дължат на магнезиев дефицит.
   
 • Омега-3 мастните киселини ефективно хидратират ноктите, което им придава сияйна визия и здравина. Тези мастни киселини намаляват възпалението в нокътното ложе, което подхранва и блатоприятства здравето на клетките, които изхраждат ноктите. Недостигът на Омега-3 води до изсушаване и повишена чупливост на ностите.
   
 • Витамин С е ключов елемент за синтезата на колаген - протеин, който придава форма и здравина на голяма част от тъканите, включително ноктите, косата и зъбите. Недостигът на витамин С води до повишена чупливост и забавен растеж на ноктите.
   
 • Цинкът е необходим за множество процеси в организма, включителво растеж и делене на клетките. Ноктите са изградени от клетки, които растат и се делят бързо. Недостатъчнияп прием на цинк води до дегенерация на нокътната плочка, което може да доведе до поява на бели петна по ноктите.

Референции:

https://www.healthline.com/nutrition/vitamins-for-nails#TOC_TITLE_HDR_10