Витамин С, наричан още аскорбинова киселина, е ценен продукт в грижата за кожата, помага срещу матовия тен и първите признаци на стареене. Витамин С е необходим за човешкия метаболизъм: подпомага функциите на имунната система, важен е за синтеза на колаген и допринася за усвояването на желязото. Въпреки че е от ключово значение за здравето, тялото не е в състояние да го синтезира самостоятелно и трябва да се набавя от храната, главно от пресни плодове и зеленчуци. Дефицитът на витамин С може да доведе до ниски нива на енергия, проблеми с концентрацията, но също и до по-сериозни заболявания като скорбут.

Какви са ползите от витамин С за кожата?

Витамин С е ценен антиоксидант, който предпазва епидермиса на кожата от действието на свободните радикали, от ежедневните агресивни фактори като замърсяване, тютюнопушене и UV лъчи. Той помага в борбата срещу ефектите на стреса върху кожата, който също ускорява стареенето, подсилва блясъка и озарява тена. В дългосрочен план помага за избледняване на пигментните петна и изравняване на тена.


Витамин С допринася за укрепване на естествената защитна бариера на епидермиса. При смесена до мазна кожа, изглажда повърхността ѝ и заличава малките белези от акне, стимулира синтеза на колаген в тялото и помага намаляване на бръчките и стягане на кожата. 

Кой е най-подходящият витамин С за кожата?

За да се проявят максимално ефектите на витамин С върху кожата, се препоръчва концентрация от 10 до 15% чиста L-аскорбинова киселина. В тялото не може да се натрупа повишено количество витамин С и неговото действие върху кожата се проявява в по-високи концентрации. При реактивна кожа, която има нужна от по-нежна грижа и терапия, се препоръчват по-малко концентрирани формули, които могат да проявят ефективността си дори и в по-малки дози. За да се осигурят максимално ползите от витамин С, е препоръчително той да се нанася под формата на серум. Благодарение на ниското си молекулно тегло, този тип продукти проникват в кожата в дълбочина и достигат до дермата. Серумите, обогатени с витамин С, осигуряват цялостна грижа за кожата и позволяват пълноценно проникване на веществата, за да се осигури необходимото подхранване и ефективно действие.

 

Референции:

https://www.journaldesfemmes.fr/beaute/conseils-soins/2670603-vitamine-c-utilisation-bienfaits-peau/