Витамин Е, наричан още токоферол, е ключов елемент за здравето ни, тъй като притежава ценни антиоксидантни свойства и защитава клетките в тялото от вредното действие на свободните радикали, които, в прекомерни количества, предизвикват оксидативен стрес. По този начин витамин Е ни осигурява оптимална функция на имунната система, допринася за превенцията на някои хронични или сърдечносъдови заболявания, дори рак.

 

Този витамин има ценни свойства и за здравето на кожата на лицето, тялото, косата и ноктите. Част от полезното му действие се изразява в действието му срещу бръчките и първите признаци на стареене. Витамин Е предотвратява и забавя стареенето на кожата, притежава много ползи за нейното здраве, сред които:


  • Действа срещу акне и намалява възпалението;
  • Предотвратява и премахва вече появилите се пигментни петна;
  • Допринася за оптимално подхранване и хидратация на кожата;
  • Осигурява ценна грижа за околоочния контур и премахва тъмните кръгове около очите;
  • Придава равномерен тен, еластичност и сияйна визия на кожата.

Витамин Е има както силно хидратиращо действие, така и ценни свойства за поддържане на липидния състав на кожата. Това е идеалната съставка за поддържане на добра хидратация на кожата и е подходящ за суха и зряла кожа, склонна към изсушаване. След като се нанесе, витаминът изгражда защитен филм на повърхността на кожата, подсилва естествената бариера на епидермиса и предотвратява изпаряването на влагата в кожата. Токоферолът е ценна съставка за справяне с оксидативния стрес в кожата, който предизвиква стареене и увреждане на интегритета на дермата и епидермиса.

 

Ето защо е важно да прилагаме витамин Е, за да се намали действието на свободните радикали, които се образуват под действието на агресивни фактори на средата: замърсяване, тютюнопушене, излагане на слънчева светлина и други. По този начин се предотвратява естественото увреждане на клетките на кожата и се повишава производството на колаген, което, от своя страна, допринася за пълноценно действие срещу бръчките и признаците на стареене. Витамин Е има ценни свойства да благоприятства зарастването на раните и услеснява заздравяването на кожата, засегната от екзема или зачервявания. Освен това, токоферолът е ценна съставка срещу признаците на умора по кожата и появата на тъмни кръгове по околоочния контур. Те се дължат на нарушено кръвообращение в тези зони. Локалното приложение на витамин Е върху тези участъци допринася за по-добро кръвоснабдяване, намалява следите от умората по кожата и помага за справяне с тъмните кръгове около очите.

 

Референции:

https://www.aufeminin.com/soins-visage/vitamine-e-peau-s4035450.html