За хората с проблемна кожа, измиването на ръцете с вода и неподходящ сапун може да направи кожата им суха, груба и опъната.


Чувствителната кожа е още по-предразположена към лющене, зачервяване и напукване, ако тя е твърде суха. Затова избирането на правилните козметични продукти спрямо типа кожа е изключително важно.


Използването на алкални сапуни също може да навреди на сухата и лесно ранима кожа на ръцете. Много производители вече предлагат продукти, които не съдържат изкуствени оцветители, аромати и други дразнещи съставки, и се насочват към създаването на все по-натурална козметика.Една от причините за сухата кожа е нарушена функция на мастните и потните жлези в кожата. Как можем да се преборим със сухотата?
 

Една от възможностите е редовното използване на лосиони, съдържащи глицерин и глюкоза – важни за кожата субстанции.


Течните сапуни с овлажнители също са полезни за целта, но при много суха кожа, може да не са достатъчно ефективни. Най-добрите овлажнители за кожата са серамиди, млечни киселини, пептиди и глицерин.


Препоръчително е и да ползваме кремове, съдържащи витамин E. Освен това, витаминът спомага забавянето на процесите на стареене и предотвратява появата на пигментация на кожата с възрастта.