Ежедневният прием на витамин B3 може да предпази от развитието на най-често срещаните форми на кожен рак, се посочва в данни на ново проучване. 
 
Австралийските изследователи установяват, че сред хората, които приемат определен вид витамин B3 в продължение на година, рискът от развитието на нови форми на кожен рак се понижава с 23%, в сравнение с тези, които приемат плацебо. 
 
Учените се фокусират не върху най-смъртоносната форма на заболяването – меланомът, а върху по-често срещаните такива – базално-клетъчен и плоскоклетъчен рак на кожата. 
 
Д-р Ричард Шлиски от Американската асоциация по клинична онкология обяснява, че тези видове кожен рак рядко са смъртоносни, но за сметка на това са много упорити и рецидивират. Той допълва, че отстраняването на израстъците е скъпо струващо и обикновено изисква хирургическа намеса, замразяване и лъчение. 
 
Той смята, че направените открития дават надежда витаминът, познат и като никотинамид, да доведе до разработване на лесен и евтин начин за намаляване на риска от нови форми на рак сред засегнатите. 
 
Според него някои лекари биха имали нужда от повече доказателства за положителния ефект на витамина, преди да го препоръчат на пациентите. Има проучвания, в чийто данни се посочва, че някои витамини могат да бъдат вредни по отношение на рака
 
Изследователите подчертават, че приемът на на витамина не се препоръчва за хора, които не са страдали от някой от тези видове рак на кожата. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
В проучването участие взимат 386 души. Всички те са били засегнати поне два пъти от кожен рак през последните две години.
 
Те приемат 500 мг никотинамид или плацебо таблетки два пъти дневно в продължение а една година. Нито участниците, нито лекарите знаят кой какво получава до края на проучването. 
 
Установява се, че приемът на витамина намалява рецидивите и актиничните кератози – до 20% девет месеца по-късно. Учените констатират също така, че ползата от приема на витамина не продължава, когато употребата му се преустанови. 
 
Смята се, че витаминът помага за възстановяването на ДНК на клетките, увредени от излагането на слънце, пише още DailyMail.