Скорошно проучване, проведено от изследователски екип на Медицинския университет във Виена, показва, че ниските температури повишават нивата на витамин А при хората и мишките.

 

Повишените нива на витамин A на свой ред помагат на "лошата" бяла мастна тъкан да се превърне в "добра" кафява мастна тъкан, което стимулира изгарянето на мазнини и отделянето на топлина.


 

При тази трансформация на мазнините се наблюдава и повишено изгаряне на калории. Това кара учените да вярват, че са на път да открият нов метод за борба със затлъстяването.

 

При хората и бозайниците се различат два типа мастна тъкан: бяла и кафява, които са изградени от различни клетки.

 

При натрупването на излишни калории в организма, те се съхраняват главно в бялата мастна тъкан. За разлика от нея, кафявата мастна тъкан служи да генерира топлина чрез изгарянето на мастни клетки.

 

Над от 90% от мастните депа при хората се състоят от бяла мастна тъкан и обикновено се намират в областта на корема, задните части и бедрата.

 

Изследователският екип, ръководен от Флориан Кийфър от Отдела по ендокринология и метаболизъм към Медицинския университет във Виена, установява, че при умерено излагане на студ нивата на витамин А се покачват.

 

Повишават се и нивата на ретинол-свързващия протеин, който транспортира витамин А в кръвта.

 

Повечето от запасите от витамин А се съхраняват в черния дроб. Излагането на студ стимулира пренасочването им към мастната тъкан. Това стимулира превръщането на бялата мастна тъкан в кафява, която има по-висока скорост на изгаряне на мазнините.

 

Австрийските учени блокират ретинол-свързващия протеин, който транспортира витамин А. След това установяват, че предизвикваното от студа покачване на нивата на витамин А и „потъмняването“ на бялата мастна тъкан са притъпени.

 

Добавянето на витамин А към човешки клетки на бялата мастна тъкан води до повишена метаболитна активност и консумация на енергия.

 

"Резултатите показват, че витамин А играе важна роля във функцията на мастната тъкан и в общия енергиен метаболизъм. Това обаче не е причина за прием на големи количества добавки с витамин А, тъй като е от решаващо значение витамин А да бъде транспортиран до правилните клетки в точното време “, посочват учените.

 

 

Източник:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212877820301629?via%3Dihub