Скорошно проучване, проведено от изследователски екип на Медицинския университет във Виена, показва, че ниските температури повишават нивата на витамин А при хората и мишките.
Повишените нива на витамин A на свой ред помагат на "лошата" бяла мастна тъкан да се превърне в "добра" кафява мастна тъкан, което стимулира изгарянето на мазнини и отделянето на топлина.
При тази трансформация на мазнините се наблюдава и повишено изгаряне на калории. Това кара учените да вярват, че са на път да открият нов метод за борба със затлъстяването.
При хората и бозайниците се различат два типа мастна тъкан: бяла и кафява, които са изградени от различни клетки.
При натрупването на излишни калории в организма, те се съхраняват главно в бялата мастна тъкан. За разлика от нея, кафявата мастна тъкан служи да генерира топлина чрез изгарянето на мастни клетки.
Над от 90% от мастните депа при хората се състоят от бяла мастна тъкан и обикновено се намират в областта на корема, задните части и бедрата.
Изследователският екип, ръководен от Флориан Кийфър от Отдела по ендокринология и метаболизъм към Медицинския университет във Виена, установява, че при умерено излагане на студ нивата на витамин А се покачват.
Повишават се и нивата на ретинол-свързващия протеин, който транспортира витамин А в кръвта.
Повечето от запасите от витамин А се съхраняват в черния дроб. Излагането на студ стимулира пренасочването им към мастната тъкан. Това стимулира превръщането на бялата мастна тъкан в кафява, която има по-висока скорост на изгаряне на мазнините.
Австрийските учени блокират ретинол-свързващия протеин, който транспортира витамин А. След това установяват, че предизвикваното от студа покачване на нивата на витамин А и „потъмняването“ на бялата мастна тъкан са притъпени.
Добавянето на витамин А към човешки клетки на бялата мастна тъкан води до повишена метаболитна активност и консумация на енергия.
"Резултатите показват, че витамин А играе важна роля във функцията на мастната тъкан и в общия енергиен метаболизъм. Това обаче не е причина за прием на големи количества добавки с витамин А, тъй като е от решаващо значение витамин А да бъде транспортиран до правилните клетки в точното време “, посочват учените.
Източник:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212877820301629?via%3Dihub