По отношение на борбата с акнето, съществуват много полезни съвети, но също така и погрешни представи, които могат да навредят на състоянието на кожата. Предлагаме някои митове и факти.
 
Факт: Ледът облекчава подутината
 
В случай на подута пъпка, внимателно трябва да се положи лед върху мястото. Този метод не работи при всеки, но няма и да навреди. Важно е да се има предвид, че ледът не бива да стои много дълго върху кожата, тъй като може да я раздразни. 
 
Мит: Пъпката да се стиска
 
Когато пъпката е гнойна, е трудно да се устои на желанието да се изстиска. Ако това се случи обаче, излекуването им се забавя, а рискът от белези и инфекция се повишава. Изстисканите пъпки е по-трудно да бъдат прикрити с грим, тъй като повърхността им е наранена, а не гладка. 
 
Факт: Да се нанася крем, който съдържа сяра
 
Трябва да се потърсят продукти, които съдържат бензоил пероксид или сяра и резорцин. Употребата им би могла да намали петната по кожата. Трябва да се има предвид, че резултатите може да не са незабавни. 
NEWS_MORE_BOX
 
Лечението против акне може да изсуши и раздразни кожата. Преди да се комбинират продукти, трябва да се проведе консултация с дерматолог. 
 
Мит: Да се нанася паста за зъби
 
Макар някои от съставките в пастата за зъби да изсушават пъпките, тя може да отключи акнето. Дори още по-лошо – флуоридът и съставките за избелване на зъбите могат да доведат до алергична реакция, когато се нанесат върху кожата.