Вазелинът е продукт, получен при рафинирането на нефт. Той е сред най-достъпните съставки, използвани в козметиката, намира широко приложение и във фармацията. Много хора го отхвърлят заради начина, по който е прозведен, но той има много ползи. 

 

Лекува ожулвания и изгаряния 


 

Вазелинът поддържа влажността на кожата. Проучване показва, че той е особено ефикасен при лечение след операции. Заздравява рани и ожулвания, но трябва да се нанесе върху добре дезинфекцирана кожа, в противен случай възпалението в тях ще се повиши.

 

Овлажнява кожата

 

Много кремове за лице, ръце и тяло съдържат вазелин. Те подобряват хидратацията на кожата и я омекотяват. Също така вазелинът помага при напукани устни или зачервен и сух нос, чийто кожа е раздразнена от по-честата употреба на кърпички. 

 

Премахва грима

 

Вазелинът е ефикасно средство за почистване на грим. Той е напълно безопасен за нежната кожа около очите. 

 

Предпазва бебешката кожа

 

Кожата на бебетата е много нежна. Често те получават така нарчения памперс дерматит. Ако дупето на бебето е зачервено и раздразнено, можем добре да го измием и подсушим, след което да го намажем с подходящ вазелин. Хубаво е детето да постои малко така, след което да му се сложи памперса. По този вазелинът създава защитна бариера на кожата, която не позволява проникването на влага. 

 

Подхранва ноктите

 

По-честото мазане на ноктите с вазелин вечер, преди лягане, подхранва и подобрява нокътната плочка, прави кожата на ръцете по-мека и гладка. 

 

Вазелинът има своите ползи, но трябва да се нанася само локално. Не е препоръчително да се използва вместо лубрикант. Проучване на Ройтерс сред 140 жени показва, че 17% използват нефтения продукт именно за тази цел, а това може да доведе до бактериална вагиноза. 

NEWS_MORE_BOX

 

Потенциални нежелани реакции

 

Някои хора са с по-чувствителна кожа и може да получат алергия, ако използват вазелин или други нефтени продукти, затова е добре да четат по-подробно етикетите на козметиката, която искат да купят. 

 

Ако искаме да намажем рани с вазелин, е добре да почистим мястото, иначе то ще се инфектира. От друга страна вдишването на някои видове вазелин може да предизвика респираторни проблеми. Продуктът не се препоръчва на хора, предразположени към акне, защото е по-мазен.