Въпреки че рискът от рак на кожата е по-висок при експозиция на ултравиолетова светлина, според изследователи от университета Браун, UV-лампите използвани в козметичните салони за направата на траен маникюр, не крият този риск.

Изследователите обясняват, че UV-лампите са различни. Съществуват и такива, които могат да се използват за лечение на различни кожни проблеми, като псориазис - това е метод от фототерапията.

В проучване се разглеждат три често използваните UV-лампи за „изпичане“ на лак. Изследователският екип измерва светлината по отношение на вероятните канцерогенни ефекти и изчислява "UV дозата", която се очаква клиентът да приеме по време на 10-минутното сушене или „изпичане“ на лака.

Резултатите показват, че за да се получи рискова доза UV са необходими около 13 000 и 40 000 процедури. Тоест ежеседмично „изпичане“ или сушене на ноктите в продължение на около 250 години.

Резултатите от проучването са публикувани в Journal of Investigative Dermatology.

UV-лампата се използва за направата на популярния гел лак. Той се произвежда от дървесна смола от горите на Индия и Тайланд. Тя се обработва и се продава под формата на сухи люспи. След разтварянето им в етилов алкохол те се превръщат в течност.

Преди предприемането на някои от методите за красив и траен маникюр е препоръчително да се обмислят плюсовете и минусите все пак, съветват експерти.